В Україні стрімко набирає оборотів підпільний бізнес на пальному. Подекуди відкрити нелегальну заправку у центрі столиці стає простіше, ніж так звану кав'ярню на колесах.

Відповідний ролик опублікований на каналі BIHUS info в YouTube.

Нещодавно під стінами Верховної Ради зібрався мітинг. Учасники акції протесту прийшли із плакатами, гасла свідчили про невдоволення закриттям газових заправок у Києві. Втім, відповісти на прості питання протестувальники так і не змогли: вони навіть не знали, чому сюди прийшли.

Деякі знаходили виправдання: мовляв, останнім часом значно підвищилися тарифи, але яке це відношення має до газових заправок, також не знали.

Пізніше неподалік помітили і самого ініціатора мітингу. Ним виявився керівник профспілки працівників в АГЗП Максим Глущенко. Саме він представляє одну із найбільших мереж у столиці – групу компаній "Барс". Організатор протесту також не прояснив ситуацію.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ймовірною причиною проведення цієї акції являються масові рейди по нелегальним заправкам згідно рішення КМДА. Пояснюють це тим, що подібні АЗС більш небезпечні, ніж звичайні кіоски із кавою та цигарками.

Попри те, що місцева влада розгорнула цілу кампанію, спрямовану проти підпільного бізнесу на паливі, незаконні заправки зникають і з'являються кожного дня, часто – на тому самому місці. Їх можна побачити всюди: від центру міста до околиць та промислових зон.

І не дивно, адже за підрахунками експертів, запустити нелегальну мережу у десять разів дешевше , аніж за всіма правилами оформити законний бізнес.

Легальна обійдеться у 200 тисяч доларів, сам модуль коштує від 6 до 20 тисяч, але на значну суму потягнуть оформлення землі, проектна документація, затвердження її у різних інстанціях, обладнання згідно з усіма правилами безпеки, навчання персоналу. При цьому нелегальна коштуватиме в середньому 10 тисяч доларів на обладнання і стільки ж - на хабар.

Працюють вони за стандартною схемою - до 90% розрахунку відбувається за готівкою, продавці видають бутафорні чеки, а іноді взагалі забувають про квитанції. Протягом останнього часу таких АЗС "зачистили" чимало: близько 353, але нові модулі з'являються мало не у кожному районі столиці і досі.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, які види нелегального бізнесу найбільш розповсюджені в Україні.