Україна спільно з ЄС буде контролювати державний кордон в рамках спеціальної операції "Кордон-2017". Проводитися вона буде під спільним контролем Держприкордонслужби з 4 квітня до 30 листопада цього року.

"В операції візьмуть участь територіальні підрозділи взаємодіючих структур, радіотехнічні частини Повітряних сил ЗСУ, ресурси прикордонних відомств суміжних держав і міжнародних організацій, серед яких Європейське агентство FRONTEX, Місія ЄС EUBAM, Interpol, Europol, аташе з правоохоронних питань і офіцери зв'язку дипустанов іноземних держав в Україні", - йдеться в повідомленні.

Основна мета операції - зниження рівня протиправної діяльності на кордоні, в районах і областях. Вона буде проводитися фактично на всій території країни. Під час операції буде проводитися повітряний моніторинг прикордонних районів і лінії кордону з застосуванням прикордонної (у тому числі безпілотної) авіації, перевірки суб'єктів авіаційної діяльності за межами контрольованих прикордонних районів, поїздів, які рухаються до кордону, місць накопичення контрабандних товарів та вантажів.

Операція спрямована не тільки на боротьбу з протиправною діяльністю на кордоні та в прикордонних районах, але і в центральних областях, у тому числі в столиці. Крім того, заплановано проведення моніторингу повітряного з допомогою безпілотної авіації зони прикордонних районів і лінії кордону, а також перевірки суб'єктів авіаційної діяльності та переміщення поїздів за межами контрольованих прикордонних територій.

Портал "Знай.иа" також повідомляв про прийнятий в Сенаті США законопроект, спрямованих у тому числі на відновлення контролю українського кордону в зоні конфлікту з РФ.