Міжнародний суд ООН в Гаазі може не визнати постачання Російською Федерацією озброєння бойовикам терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" порушенням конвенції про протидію фінансуванню тероризму.

Таку думку висловив німецький експерт з міжнародного права Маттіас Гартвіг в інтерв'ю виданню Deutsche Welle.

"У конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму мова йде не про постачання зброї, а про фінансування тероризму. Щоб її застосувати на військову техніку або інші кошти, потрібна дуже широка інтерпретація цього правового акта. Мова, насамперед, йде про те, щоб терористи не використовували банківські рахунки або чеки", - розповів юрист.

Дана конвенція, за словами Хартвига, зобов'язує держави припиняти фінансові потоки терористів, і спрямована на те, щоб не допустити фінансування приватними особами Аль-Каїди чи ІГ.

"Питання того, чи займаються тероризмом самі держави, тут не варто. Однак важливий той факт, що суд визнав свою юрисдикцію і допустив можливість застосування конвенції при умовах, зазначених Україною. Зараз суд не побачив доказів наміри здійснити теракти проти мирних жителів, але рішення все ще неостаточний", - додав він.

Популярні новини зараз
Lifecell порадував абонентів: два тижні можна не платити "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Держави, зазначає експерт, в принципі можуть фінансувати тероризм, надаючи зброю, чого не заперечує і сам Кремль.

"Однак навіть якщо держава сама здійснює теракт, воно не підпадає під зазначений акт. Державний тероризм їм не охоплений", - резюмував правознавець.


Як повідомляв раніше портал "Знай.UA", Гаазький суд не зможе проконтролювати виконання Кремлем попереднього постанови через відсутність власної виконавчої служби.