В Україні квартирне питання постало особливо гостро перед молоддю –близько 400 тисяч сімей змушені роками винаймати житло в оренду, тому що відкласти гроші із зарплати доволі складно.

Про це повідомляє "Сегодня".

Проте, експерти втішають: існує кілька варіантів, як за відносно короткий період придбати власну оселю. Назбирати на квартиру можна відкладаючи частину зарплати на депозит – близько 30% щомісячного прибутку.

Тобто, якщо щоразу заощаджувати близько 110 доларів, то за рік можна накопичити щонайменше 1320 доларів і відкрити депозитний рахунок у банку.

Через два роки при мінімальній ставці у 6% річних стартовий капітал виросте і можна внести вже 2720 доларів. В цілому, за 15 років у такий спосіб можна придбати квартиру у столиці, середньою вартістю 29-30 тисяч доларів.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Інший варіант неможливий із середньою зарплатою – оформлення кредиту. На однокімнатну квартиру знадобиться близько 762 тисячі гривень і навіть при незначних відсотках у державному банку віддавати буде складно, існує ризик не виплатити всю суму й за 20 років.

Тому в якості альтернативи на ринку нерухомості розглядають також договір довічного утримання. Його суть полягає у тому, що будь-яка особа може підписати угоду із пенсіонером, віддавши йому 30% вартості квартири одразу, і жити в ній постійно.

При цьому за літніми людьми потрібен регулярний догляд. Часто в документі прописують умови виплати комунальних тарифів – в цьому питанні слід дійти згоди із власником житла.

Деякі експерти пропонують також спробувати отримати допомогу від держави. Втім, такі заходи стосуються виключно соціально незахищених верств населення – сиріт, багатодітних родин, людей з інвалідністю. У підсумку на житло можуть розраховувати тільки одиниці.

На відміну від України, в деяких державах діє спеціальна система кредитування на цей випадок – вона передбачає пільги, невеликий відсоток та компенсацію частини вартості квартири. Подібні реформи успішно діють у Казахстані. Там такою програмою вже скористалися сотні сімей.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, хто має право не сплачувати податок на нерухомість.