Володимир Гройсман став наймолодшим прем'єр-міністром за всю історію України. Для більш детального знайомства з особою глави Кабміну ви можете ознайомитися з основними моментами його життя і політичної діяльності.

Біографія

Володимир Гройсман познайомився з дружиною в 1995 році. Подружжя Гройсман виховує трьох дітей: Юлію, Христину і Давида.
На даний момент Володимир Гройсман має такі регалії: Віце-президент Асоціації міст України з питань житлово-комунального господарства. Має орден "За заслуги" ІІ та ІІІ ступеня, яким був нагороджений в 2011, а також Кавалерский хрест Польщі.

У ЗМІ часто освітлюється питання про Гройсмана: чи правда, що він - племінник Петра Порошенка? Обом політикам нарікають як на національність, так і на матеріальний достаток, який неможливо виміряти в повному обсязі. У досьє Гройсмана значиться такий собі Гроссман, який жив у Вінниці в воєнні роки та працював фотографом. Гроссман доводився нинішньому прем'єрові двоюрідним дідом. Серед родичів Гроссмана були люди з прізвищем Вальцман. Як відомо, серед предків Петра Порошенка також фігурує це прізвище. Чи вдасться довести спорідненість - невідомо, оскільки ім'я та по батькові Вальцмана загублені в архівах.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

Сім'я

Володимир Борисович Гройсман - український політик, державний діяч, голова Кабінету міністрів України.
Народився 20 січня 1978 року. Місце народження - Вінниця.
Батько - Борис Ісаакович, єврей за національністю, депутат міської ради у Вінниці. Власник вінницького ринку Юність.
Мати - Жанна Ізраілевна, була вчителем фізики у вінницькій середній школі №35. У 2000 році померла від онкологічного захворювання.
Старший брат - Павло Борисович.
Мачуха - Олена Василівна та батько Борис Ісаакович - батьки сестри Гройсмана Ілони.
Дружина - Олена Іванівна. Рідко буває на публіці, майже не відвідує офіційні прийоми.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Освіта

Володимир Гройсман навчався у школі №35 міста Вінниці, де працювала його мати. З 14-річного віку підробляв слюсарем на малому підприємстві, заснованому його батьком. Кооператив займався ковкою решіток. У 16 років, фактично будучи школярем, Володимир був призначений комерційним директором ринку Юність, що знаходиться у власності батька.
Вища освіта нинішнього прем'єра представлена чотирма дипломами за різними спеціальностями. Однак всі професії Володимиром Борисовичем вивчалися заочно.

З 1995 року, одразу після закінчення школи Володимир Гройсман був зарахований в приватний Інститут регіональної економіки на заочне відділення.
1999 рік - Гройсман отримує кваліфікацію молодший спеціаліст з правознавства та вирішує продовжувати здобування освіти.
У 2002-2003 році Володимир Гройсман відвідував Академію управління персоналом, вінницьку філію. За цей час він отримав кваліфікацію бакалавра, а потім і фахівця з юриспруденції.

Цікавий факт: при перевірці Вінницького університету Міністерством освіти з'ясувалося, що цим вузом було видано більше дипломів, ніж було студентів на навчанні. У вінницькому відділенні МАУП також навчався міністр соціальної політики Андрій Рева. Саме Гройсман сприяв призначенню Реви міністром.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман


На посаді мера Вінниці Володимир Гройсман приймає рішення підвищити кваліфікацію. У 2007-2010 році навчається в Академії державного управління при Президенті України.
Гройсман не хвалиться червоними дипломами та вченими ступенями - їх немає. Наукових досягнень також в своїй біографії не вказує.

У Вінниці, на батьківщині Володимира Гройсмана часто проходять важливі державні наради. Це не дивно, адже саме з рідного міста Гройсман розпочав політичну кар'єру. До речі, у Вінниці недавно пройшла нарада уряду, проведена в розширеному форматі. Головними питаннями засідання політиків були розвиток регіонів і децентралізація.

На нараді був присутній Президент Порошенко, саме він і відкрив захід. Крім Володимира Гройсмана в засіданні брали участь голови Вінницької обласної державної адміністрації, а також члени Кабінету міністрів і посли зарубіжних держав, які є партнерами України. Обговорити децентралізацію Гройсман запросив засновників іноземних фондів, які підтримують реформи в Україні.

Володимир Гройсман та його дружина
Володимир Гройсман та його дружина

Кар'єра і бізнес

Кар'єра Гройсмана стартувала в 2002 році. Саме в цей період він став депутатом міської ради у Вінниці. Був призначений заступником голови комісії з прав людини і законності дій депутатів.
2005 рік приніс Гройсману посаду секретаря міськради. Швидкому просуванню по службі сприяв авторитет батька майбутнього прем'єра - Гройсмана-старшого, якого добре знає Вінницька міська адміністрація.
2006 став першим тріумфом Гройсмана - він виграв вибори мера і прийняв присягу як міський голова.

У 2010 році Гройсман був знову обраний в мери з небувало високим результатом голосування - понад 77% виборців були за його кандидатуру.
У 2014 році Володимир Гройсман був призначений віце-прем'єром з регіональної політики, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
Гройсман взяв участь в урядовому розслідуванні катастрофи Боїнга 777 в Донецькій області.

Спікер Верховної ради з листопада 2014 року. Блок Порошенко вимагав відставки уряду Яценюка. Замість нього політики висунули кандидатуру Володимира Гройсмана. За нього проголосували 359 депутатів.
У 2017 році Гройсман здійснив візит до Одеси і символічно заклав будівництво нової злітної смуги.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

З приводу проведення російських виборів 2018 у Криму прем'єр-міністр Гройсман висловився, що зараховувати голоси кримчан незаконно. Те ж саме стосується території військових дій в зоні АТО. Оскільки це українська територія, хоч і тимчасово не підконтрольна, на ній можуть бути проведені тільки процеси, що стосуються України.

Компромат і чутки

Один з перших скандалів Гройсмана трапився ще в 2007-му році. Тоді він був мером Вінниці. Він передав муніципальну землю у володіння фірмі "Юність", директором якої був його батько. А після цього «Юність» взяла у Кредитпромбанку кредит на два роки в розмірі $ 10,8 млн на будівництво торгового центру.
І ось коли прийшов час повертати борги виявилося, що ніяких грошей немає. Вони просто випарувалися, як і прізвище Гройсмана зі списку керівників. Після цього фірма була визнана банкрутом, а всі борги залишилися державі.

Крім цього, був скандал, пов'язаний з асфальтною дорогою у Вінниці. Жителі міста звинувачували Гройсмана в розкраданні грошей. І робилося все це по дуже дивній схемі. Так як у родичів колишнього мера були цементні заводи, контракти не ремонт доріг у Вінниці укладали саме з ними. А далі деякі дороги "ремонтували" мало не щотижня, а деякі не чіпали роками.

Та й крім цього система державних закупівель ProZorro абсолютно недопрацьована. Підприємці стверджують, що корупція в проведенні тендерів не зникла. Заявку на участь в них подають «фірми-одноденки», фактично занижують реальну ціну на виконання робіт. Тому компанії, що надають реальні розрахунки, втрачають шанси на виграш. При цьому керівники підставних фірм пропонують угоду - зняти свою пропозицію в обмін на винагороду. Інша схема - для участі в тендері прописують нереальні вимоги під конкретну компанію.

Також вважається, що саме "під крилом" Гройсмана була прийнята формула "Роттердам +". Як виявилося, під час блокади торгівлі з самопроголошеними ДНР і ЛНР Україна закуповувала вугілля у підприємств на Донбасі за ціною «Роттердам +». Ця формула складається з ціни вугілля в міжнародному порту в Нідерландах і вартості доставки палива на українські території і не може застосовуватися при торгівлі з власними підприємствами.

Так само ходили чутки, що Гройсман написав офіційне звернення на урядовому бланку до компанії Tesla з пропозицією запустити проекти зі збереження відновлюваної енергії в Україні. Але у відповідь йому написали, що рівень корупції в Україні дуже високий, тому Теслі це не цікаво.

Одна з останніх гучних справ Гройсмана - це скандал з Рабиновичем. Який запідозрив, що у прем'єр-міністра змова з Уляною Супрун. І він нібито отримує з цього чималий прибуток. Рабинович вважає, що відповідальність за негідну поведінку члена уряду несе глава Кабміну Гройсман. Детальніше дивіться у відео.

За 2017 рік Володимир Гройсман задекларував дохід на суму понад 17 мільйонів гривень. З них зарплата прем'єра - близько півмільйона гривень, доходи від надання в оренду нерухомості - 5 мільйонів гривень, відчуження ділянки землі - 8 мільйонів гривень, а також прибуток від банківських депозитів - два мільйони сімсот тисяч гривень. Скільки заробляє прем'єр за допомогою підприємництва - невідомо. Гройсман заявляє, що бізнес у нього відібрав ще Віктор Янукович.

Володимир Гройсман живе у Києві в Новопечерських Липках. Власницею елітної квартири є теща Гройсмана - Аліна Бурлака. У 2015 році вінницька пенсіонерка Бурлака купила 2 київських квартири площею 183 і 59 квадратних метрів. Вартість житла становить понад 680 тисяч доларів. Прес-служба прем'єр-міністра підтвердила факт покупки квартир.

Володимир Гройсман та Петро Порошенко
Володимир Гройсман та Петро Порошенко

Після того, як Юлію Тимошенко звинуватили в корупції, вона тут же висунула звинувачення Володимиру Гройсману, натякаючи на мегакорупцію, за яку відчуває сором кожен українець.

Фотографії

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

Гройсман
Гройсман

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Відео

Посилання

Фейсбук
Твіттер
Інстаграм
Офіційний сайт Кабинету міністрів України Щоб написати листа до Кабмину, слід перейти до розділу «Звернення громадян».
Урядова гаряча лінія: телефон 1545.