Нещодавно Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 січня 2019 року мінімальна зарплата в Україні сягне 4 170 гривень, порівняно із нинішніми 3 700 гривень.

гройсман


З одного боку, зростання лише на 447 гривень образливе для українців, однак з іншого – невже продуктивність праці в Україні та ефективність національної економіки зросли за рік аж на 12%?


Насправді стимулювання зростання економіки з допомогою збільшення платоспроможного попиту населення – теж непоганий метод у контексті антикризової політики уряду. Але без співвіднесення його зі структурними особливостями національної економіки – це не працює.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще


Окрім того, сировинне спрямування української економіки призвело до того, що будь-яке зростання доходів у нас, зокрема зарплат – це збільшення імпорту й як наслідок – розширення дефіциту платіжного балансу.
Торговельну дірку просто нічим латати: інвестицій та зовнішніх кредитів практично немає. Крім продуктів харчування, українцям, по суті, нічого купувати під маркою "зроблено в Україні".
У результаті незмінний супутник будь-якого збільшення мінімалки – інфляція.


Якби уряд Гройсмана справді прагнув поліпшити соціальні стандарти та частково виправити деформацію якості життя, що сталася за останні роки, він більш активно підвищував би мінімальну і середню пенсію та саме на це робив би основну ставку в контексті соціальної політики. Але на подібну щедрість потрібно витрачати реальні гроші, а у випадку з мінімалкою рахунок за безкоштовний піар чинної влади доведеться оплачувати бізнесу.


Нагадаємо, у Кабміні планують з 1 січня 2019 року підвищити мінімальну заробітну плату до 4170 гривень.
Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочої поїздки до Вінницької області, передають ЗМІ.

"У наступному році мінімальна заробітна плата зросте з 3723 грн до 4170 грн", - повідомив Гройсман.


Як повідомляв раніше Знай.ua, пенсії українців будуть рости разом із зростанням мінімальних зарплат, про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.


Також Знай.ua писав про те, що українці були шоковані звісткою про те, що заступник генерального прокурора Юрій Столярчук отримав наприкінці серпня безпрецедентну зарплату в 425 340 гривень.