В Україні мають намір рішуче боротися з тіньовими доходами, так і з неофіційно працевлаштованими співгромадянами. Про початок чергового "бою з тінню" повідомив прем'єр Володимир Гройсман, представляючи проект розпорядження "Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення", пише "КП".

За словами глави уряду, у відповідності з розпорядженням цілий місяць українцям будуть роз'яснювати і нагадувати, які штрафи передбачені за неоформлення працівників на підприємстві. А з 5 жовтня почнуться перевірки.

"Через місяць, у жовтні, ми почнемо застосовувати всі норми, дані нам законом, для того, щоб захистити права працюючих людей і відновити соціальну справедливість. Ніхто нікому не дав права своєю безвідповідальністю залишати людей без пенсії", - заявив Гройсман, додавши, що проблема хвилює тисячі людей — як неоформлених працівників, так і легальних роботодавців.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Першими під підозру потраплять підприємства, співробітники яких суцільно сидять на "минималках". Перевіряючі можуть перевірити документи, підрахувати, скільки співробітників знаходиться в офісі і скільки числиться. Але, в основному, каже економіст, будуть вимагати, щоб середня зарплата знаходилась на рівні середньої по країні (на 1 серпня 9170 грн.).

"Сьогодні, в умовах умовного мораторію на перевірки бізнесу, для фіскалів залишається всього пара "клондайків": перевірка касової дисципліни і трудових відносин,— пояснює аналітик Олексій Кущ. Тим більше, що за цими напрямками можна "кошмарити" без попереджень, а штрафи — колосальні".

Штрафи в цій сфері дійсно обчислюються сотнями тисяч гривень. Наприклад, за неоформленого співробітника компанії можуть виписати штраф розміром в 30 мінімальних зарплат (на сьогодні — 111 690 грн.), а за недопущення інспектора до перевірки оштрафувати на 100 "мінімалок" (372 300 грн.).

Нагадаємо, життя українців незабаром "круто" зміниться.

Раніше Знай.ua писав про те, як змінювалися ціни на продукти з початку року.

Також портал Знай.uа повідомляв, що військовослужбовцям піднімуть зарплати.