У 2019 році в Україні реформують систему "швидкої допомоги", орієнтуватися будуть у першу чергу на досвід Одеської області. Принаймні, у цьому запевняє прем'єр-міністр Володимир Гройсман:

"Ми плануємо наступного року віддати пріоритет екстреній медицині: технічному переоснащенню, підвищенню зарплат працівників. Візьмемо базові галузі та з них почнемо переучувати людей. Безумовно, будемо технічно переоснащувати автомобілі. І в плані будуть присутні подібні системи управління", - прокоментував Гройсман.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман


Пізніше губернатор області Максим Степанов заявив: робота диспетчерської нібито дозволила скоротити час передачі інформації від пацієнта до бригади "швидкої" в сім разів - в середньому, до 32 секунд.

Швидка допомога в Україні
Швидка допомога в Україні

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Щодоби наша ЕОДС приймає до трьох тисяч викликів. Ми в сім разів скоротили час від дзвінка на "103" до отримання цього виклику бригадою "швидкої допомоги". Визначається найкоротший маршрут для бригади медиків, щоб вони могли швидше прибути на місце виклику. Всі машини оснащені GPS, їх пересування відстежується в диспетчерській. У комплексі все це рятує життя".


На даний час, як відомо, на базі диспетчерської служби працює і "Центр телемедицини" - всі авто бригад "швидкої" оснащені електрокардіографами з телеметричним пристроями.

Швидка допомога в Україні
Швидка допомога в Україні

Медики можуть зробити ЕКГ пацієнта прямо на місці виклику, відправити його за допомогою 3G в цей центр і відразу ж, в режимі "онлайн" отримати консультацію і діагноз від висококваліфікованого лікаря. Кожен день в Одеській області надають до 150 подібних консультацій.

Втім, як лікарям дістатися по тим дорогам, більшість із яких, якщо вірити водіям, нагадують суцільну яму, чиновники не пояснили.


Не все так райдужно?

Швидка допомога в Україні
Швидка допомога в Україні


Нещодавні опитування показують: більшість українців невдоволені тим, що міністерства називають "реформою медицини". Майже кожен другий опитаний (46,0%) повідомив, що хоча б один раз викликав екстрену медичну допомогу (ЕДМ) у 2016 році.

Швидка допомога в Україні
Швидка допомога в Україні

У розрізі однієї з найважливіших складових ефективності – часу прибуття бригади – існуюча система надання екстреної медичної допомоги потребує істотного доопрацювання. Особливо гостро постає проблема надання ЕМД у селі.

Швидка допомога в Україні
Швидка допомога в Україні


Менше ніж у половині випадків (43,5%) карети прибували вчасно; швидше за норму - 10,9%; в межах 20 хвилин – 32,6%. Час очікування бригади ЕМД більше ніж 20 хвилин виявився у 47,9% викликів; 40-60 хвилин – у 39,9%; а у 8% випадків час очікування перевищував годину. Найбільше у роботі бригад населення непокоїть дві основні групи проблем: брак кадрового та матеріально-технічного забезпечення.


Дивіться: Нова медична реформа: за що доведеться платити українцям?


Нагадаємо, блогер відкрив очі Супрун на реальні проблеми сучасної медицини.
Як повідомляв Знай.ua, розлючений батько розповів, як лікарі кілька годин поспіль знущалися над його закривавленим сином.
Також Знай.ua писав, важкохворі українці влаштували мітинг проти "реформованої" медицини.