Політична партія «РОЗУМНА СИЛА» заявила про початок підписної кампанії «Народної декларації про мир», яка буде проходити по всій території України. При цьому вже на цьому тижні керівництво партії розповість політикам у ЄС про деталі візиту на непідконтрольну Україні територію Донбасу та про те, як мирні громадяни України, що опинились по ту сторону конфлікту хочу миру. Лідер партії Олександр Соловйов зараз перебуває у Євросоюзі та готується до презентації мирної програми «РОЗУМНОЇ СИЛИ» на міжнародному рівні.

Про це заявили а прес-конференції 19 вересня в інформагенстві «Українські новини» заступник Голови політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» Олександр Савченко та заступник Голови політичної партії Ганна Левчук. Вони розповіли про візит до Луганська та зустріч з активними українськими громадянами, що проживають там і щиро підтримують мирну програму.

«На минулому прес-брифінгу, який відбувся 14 вересня, ми заявили про старт прямих мирних переговорів між усіма жителями країни, які розділені війною. На брифінгу оголосили номери телефонів гарячої лінії, на які можуть звертатися українці з обох сторін лінії розмежування. І ці телефони буквально розривалися, підтримка людей навіть перевищила наші очікування! Тому вже 15 вересня ми поїхали до Луганська», – повідомив заступник Голови партії «РОЗУМНА СИЛА» Олександр Савченко.

Він нагадав, що на сьогоднішній момент на цих територіях існують громадські організації, зареєстровані в Україні, існують українські активісти. І, як це не дивно для української влади, існують громадяни України, яким потрібен мир. Мир у складі єдиної України. Ці люди з українськими паспортами, з чіткою проукраїнською позицією. «Поспілкувавшись з людьми по той бік конфлікту, я підкреслюю – з українськими громадянами – ми побачили, як вони втомилися від війни й безвиході», – зауважив Савченко.

Він розповів про українські митні пункти пропуску та пункти прикордонної служби та обурився тим, що українська влада сама відрізала ці території: «Високому українському керівництву давно час нагадати, що ці території – українські. Їх треба повертати, а не відрізати!»

Заступник Голови партії Ганна Левчук зауважила, що більшість людей, які змушені були лишитися на території, непідконтрольній Україні, зробили це не з бажання стати на бік самопроголошеної влади, а через об’єктивні обставини, які просто не дозволили їм виїхати:

«Цим людям дуже боляче, що з них зробили ворогів. Що було робити пенсіонерам, які б ніколи не прожили на мізерну пенсію в орендованому житлі? Що було робити, наприклад, багатодітним сім’ям, одиноким матерям? На кого покладатися? На державу, якій вони виявилися не потрібними? Ми не їхали туди, щоб розмовляти із самопроголошеною владою чи тими, на чиїх руках смерті наших співвітчизників. Ми їхали туди до українців, які не з власної волі опинилися відрізаними від нас парканом і нікого тепер не цікавлять. Вони хочуть миру, вони хочуть, щоб Україна була єдиною. І я переконана, що треба робити все, аби війна нарешті закінчилася!»

Ганна Левчук розповіла про суперечливі очікування від поїздки:

«Сама я родом із Західної України, проживаю в Києві. Була, здається, в усіх куточках України. А те, що я побачила за лінією відмежування, можна порівняти хіба що з Чорнобилем: пустота, час ніби застиг. Зруйновані мости, заржавілі поїзди, розбиті будинки, а в очах людей – страх і біль. Але ж це такі самі громадяни України. У нас із ними однакові паспорти. Не можна тільки тому, що людина була на той час у Луганську, прирівнювати її до того, хто вчиняв злочин і захоплював владу. Там живуть люди, які п’ятий рік не можуть отримати пенсії. У них не було коштів, щоб виїжджати, а українську владу не цікавило і не цікавить досі, як їм звідти виїхати. Але вони хочуть миру, так, як його хочемо ми!»

Політики заявили, що у своїй мирній ініціативі готові йти далі, незважаючи на колосальний тиск із боку влади. Та розпочинають підписну кампанію з вимогами припинити бойові дії й встановити мир.

«Кожен український громадянин зможе заповнити електронну форму на нашому сайті чи звернутися до будь-якого обласного осередку партії «РОЗУМНА СИЛА». Вимоги українського народу ми передамо владі, щоб показати, що українці по обидва боки лінії розмежування прагнуть до припинення війни.

Наступний крок – презентація мирної програми на міжнародному рівні. І вже днями політики представлять її європарламентарям під час закордонної зустрічі.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще