Гральний бізнес в нашій країні – справа дуже тонка, хоч і прибуткова. Інколи вона закінчується масовими рейдами і погромами, особливо винахідливі маскують свій заробіток під інтернет-клуби, а насправді все те ж саме. Останнім часом в поле зору нерідко потрапляє "Космолот", де нічого не змінилося з початку 2000-х років: ті самі автомати, але вже за екраном.


"Космолот" і УНЛ: що ховається за гральним бізнесом в Україні?


На це звернув увагу автор проекту "Лиса правда", Євген Кунін у своєму блозі. За його словами, зрідка силовики проводять спецоперації, ліквідовуючи підпільні заклади, але якщо проаналізувати цілком конкретні судові рішення щодо мережі "Космолоту", все стає на місця.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Це так звана франшиза Української Національної лотереї, власниками чи контролерами якої є близькі до влади депутати та бізнесмени - Олександр Третьяков, Гліб Загорія і Борис Ложкін. Офіційно у цих залах продаються миттєві державні лотереї.

На цих комп’ютерах – електронні версії класичних гральних автоматів. Виглядає воно ось так, те саме і на сайті УНЛ.
Приміром, точка в Чорноморську за адрескою вул. Олександрійська, 20-А виділена не дарма, 19 вересня Одеський суд розглядав справу про арешт майно у цій залі.

Для миттєвої лотереї за мінімальними підрахунками потрібно 34 комп’ютери, у судовій справі ж чітко значиться: відкриті ці заклади "з метою отримання прибутку від грального бізнесу".

В той же час Законом України №1334-VI від 15.05.2009 року "Про заборону грального бізнесу в Україні" зі змінами та доповненнями було запроваджено обмеження щодо здійснення грального бізнесу.

Для прикриття такі структури, як запевняє Кунін, оформляються на фізичних осіб підприємців та мають копії неіснуючих ліцензій про дозвіл на проведення державної лотереї, що не заборонено законом. Але вони жодним чином не відносяться до державних лотерей.


Все, що ви побачите всередині: кабінки з оператором, який бере кошти з клієнтів та видає виграші. Операції ніяк не документуються, тому що для цього потрібен касовий апарат і бухгалтерський облік – тут його не ведуть. Тобто мільйони готівки просто зависають у повітрі, проходячи повз бюджет.


Обшуки в Одесі, підкреслює блогер, носили швидше показовий характер. Вказана комп’ютерна техніка використовувалася при вчиненні кримінального правопорушення та являється безпосереднім знаряддям вчинення злочину. Інформація, яка на неї міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження.


У випадку із ТОВ " Магнум Трейд ЛТД" діяльність з випуску та проведення державної грошової миттєвої лотереї оператора "Космолот" суд зробив висновок: підприємство володіє ліцензією оператора лотерей, то значить у гральному залі продавали лотереї, тобто про арешт майна не може бути мови.


На прохання слідчих накласти арешт на техніку відмовили, мабуть з очевидних причин. Такі структури і далі працюють під прикриттям, з останніми версіями гральних автоматів. І хоча активісти неодноразово показували правоохоронцям на фото, як виглядає приміщення зсередини, докази поки що ніхто не взяв до уваги, не надавши вагомих пояснень.


Дивіться: Погроми офіційних лотерей "Космолот"


Нагадаємо, розкрито цинічну схему українських маршрутників, котрі працюють "на благо Росії".
Як повідомляв Знай.ua, блогер на яскравому прикладі показав різницю між життям Гройсмана і простих українців.
Також Знай.ua писав, Гонтарєва показала, як живе після Нацбанку.