За півтора місяці до очікуваного продажу "Кузні на Рибальському", котра за документами належить президенту України Петру Порошенку та нардепу Ігорю Кононенку, із заводу терміново "вивели" всю нерухомість. Чому так поспішали власники і де тепер більша частина майна?


Кузня на Рибальському: темна історія з неочікуваним фіналом

Кузня на Рибальському
Кузня на Рибальському


Як виявилося, близько 60 000 м2 нерухомості заводу вивели в активи компанії "Буд-Реновація", хоча майбутній продаж речник президента Святослав Цеголко анонсував значно пізніше. "Кузня на Рибальському" спеціалізується на суднобудуванні.

Кузня на Рибальському
Кузня на Рибальському

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще


За даними Bihus.Info, за два місяці до торгів, приміщення на Електриків, 26 в офіційних витягах з реєстрів вже значилося в іншій фірмі, але найцікавіше, що вона також належить тим самим людям: Порошенку та Кононенку, бенефіціарів також легко можна перевірити у списках.

Передавали переважно цехи, склади та верф, тобто усе найцінніше. При чому на "безоплатній основі" – дивно, як підприємство може жертовно відмовитися від дорогого обладнання та майданчиків для виробництва, не отримавши за це ні копійки.


В принципі внески до статутного капіталу новоствореної компанії – це стандартна практика, якою користуються бізнесмени і політики.

Кузня на Рибальському
Кузня на Рибальському


Так вважає керівник департаменту корпоративного права Святослав Кібець. Він пояснив, що минулого року основні активи оцінювалися у понад 275 мільйонів гривень, інвестиційна нерухомість - у більше ніж 28 мільйонів, водночас статутний капітал фірми "Буд-Реновація" становить 6 мільйонів гривень.

Кузня на Рибальському
Кузня на Рибальському


Юрист переконує: власники хотіли за допомогою такої схеми уникнути двох речей – можливих претендентів на право власності і грошових зобов'язань. І не дивно, адже за попередні роки завод добряче загруз у боргах.


Які ж борги у заводу, якщо його так швидко намагалися перевести по документам? За 2017 рік "Кузня" назбирала понад 178 мільйонів гривень кредиторського боргу за товари, роботи і послуги, більше 78 мільйонів гривень - за розрахунками з бюджетом і більше 1.1 мільярда гривень - за одержаними авансами.


Цікаво, що основний вид діяльності "Буд-Реновації" – "організація будівництва будівель". Нині поруч з підприємством зводиться скандальний житловий комплекс "Rybalsky", який ЗМІ пов’язують з нардепом Нестором Шуфричем.


Дивіться: НАБУ почало розслідування закупівлі бронемашин у заводу Порошенка та нардепа Кононенка


Нагадаємо, "Інтерпол" оголосив у розшук харківського депутата.
Як повідомляв Знай.ua, Рибчинський оригінально "привітав" Порошенка з днем народження.
Також Знай.ua писав, на 73-й сесії Генеральної Ассмблеи ООН Петро Порошенко переплутав двері та випадково зайшов до переговорної кімнати російських делегатів.