Міністерство фінансів України оприлюднило доповідь щодо старту газопроводу "Північний потік-2" з Росії в Західну Європу. Згідно підрахункам чиновників, наша держава може втратити близько 3% ВВП через скандальне будівництво.


За даними відомства, по завершенню робіт Німеччина стане своєрідним великим вузлом по поставкам газу для Західної і Центральної Європи.

Північний потік-2
Північний потік-2

Серед ризиків для української економіки після запуску "Північного потоку-2" залишається активізація військового конфлікту на Донбасі, обвал гривні і збільшення імпорту європейських товарів.

Північний потік-2
Північний потік-2

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


Бюджет України також втратить чималу частку після запровадження нового податку на капітал – фактична заміна податку на прибуток. Під оподатковувану базу будуть потрапляти всі операції підприємств, крім внутрішніх інвестицій. Очікується, що в перші кілька років це призведе до скорочення податкових надходжень до бюджету.


Північний потік-2: схема будівництва та основні загрози газопроводу для України

Північний потік-2
Північний потік-2


Німеччина погодила будівництво "Північного потоку-2", пізніше Фінляндія також дозволила "Газпрому" будувати суперечливий газопровід в обхід України. Укомпанії Nord Stream 2 AG — оператора "Північного потоку-2" — стверджують, що процедури отримання дозволів в інших країнах уздовж маршруту газопроводу — Росії, Швеції та Данії — йдуть за графіком.

Північний потік-2
Північний потік-2


Проект "Північний потік" являє собою дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб м газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море (точка входу — місто Виборг) до Німеччини. Вихід у Балтійське море пролягатиме через район Усть-Луги Ленінградської області – тобто, по дну акваторії із закінченням у районі Грайфсвальда.

Північний потік-2
Північний потік-2


Сумарна проектна потужність "Північного потоку" і "Північного потоку-2" становить 110 млрд куб м газу на рік.

Північний потік-2
Північний потік-2

Прибуток України від транзиту російського газу до країн ЄС за 2017 рік становив близько 3 мільярдів доларів, а минулого року Україна транспортувала 93,5 млрд куб м газу для європейських споживачів, що є рекордним показником за останні сім років.

Північний потік-2
Північний потік-2

Якщо контракт на транзит не буде продовжений на вигідних для України умовах, і Росія збудує "Північний потік-2", тоді Україна втрачатиме величезні суми коштів — до 3,5 млрд дол щороку.


Дивіться: Загроза санкцій США через "Північний потік-2": реакція ФРН


Нагадаємо, Столтенберг оцінив шанси України на вступ до НАТО.
Як повідомляв Знай.ua, документ про встановлення безвізового режиму підписали Україна та Уругвай.
Також Знай.ua писав, російська делегація в ООН поскаржилася на погрози з боку України під час 39-ї сесії Ради з прав людини ООН в Нью-Йорку.