Базовий макроекономічний сценарій на 2018 від Нацбанку показує, що докапіталізації на 6 мільярдів гривень потребують 8 банків.

"За результатами оцінки якості активів і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік виявлено потребу в капіталі для восьми банків на загальну суму 6,1 млрд грн. Ці банки зобов'язані виконати програми капіталізації до кінця поточного року. За несприятливим сценарієм ще п'ять банків потребують капіталізації. Загальна потреба в капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм становить 42,1 млрд грн. Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити і виконати плани ре структуризації до кінця 2019 року", - повідомляє прес-служба регулятора.

В цілому НБУ охарактеризував банківський сектор як досить капіталізований і фінансово стійкий. Банки, за інформацією регулятора, відображають якість власних активів коректно. Разом з тим банки не повинні зупиняти реструктуризацію балансів і припиняти вдосконалювати бізнес-моделі: потрібно це для того, щоб бути готовими до гіпотетичної глибокої кризи.

У 2018 році перевірку якості активів не пройшли 5 із 56 банків і потребували докапіталізації. Зараз вже готові відповідні програми і ситуація повинна налагодитися до кінця року.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Крім цього регулятор влаштував стрес-тестування, його проходили 24 найбільших банку по Україні, на яких припадає більше 90% активів всього банківського сектора. Представники НБУ відзначають, що всі банки вже надали програми капіталізації і плани реструктуризації, які офіційно затвердять до кінця року.

У Нацбанку відзначили, що планують влаштовувати оцінку якості активів і стрес-тестування щороку.

"Беручи до уваги істотний прогрес в реструктуризації балансів, що відбувся з часу діагностики 2015 року, ми очікуємо, що в наступному році значно зменшиться кількість банків, для яких буде виявлена ​​потреба в капіталі з базових і несприятливим сценарієм", - резюмувала перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова.

Нагадаємо, українцям розповіли, на скільки подорожчають квартири.

Як повідомляв "Знай.ua", нові ціни на газ змусять перейти на дрова.

Також "Знай.ua" писав, що з водіїв висмокчуть останні гроші за неправильну парковку.