Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України Любов Непоп в зв'язку з "ситуацією навколо угорців в Закарпатській області". Угорське МЗС обурила публікація сайтом Миротворець імен закарпатських чиновників у яких є угорські паспорти, а також петиція з вимогою колективної депортації громадян з подвійним громадянством.

Про це в середу, 10 жовтня, повідомив державний секретар МЗС Угорщини Левенте Мадяр, пише МТІ.

"Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі викликало українського посла після того, як "антиугорська політика України вийшла на новий рівень", - заявив Мадяр.

За словами держсекретаря, ця міра була необхідна, тому що в Україні склали "список смерті" – так він назвав публікацію Миротворця.

Він заявив, що "екстремістський" український сайт "Миротворець" заніс до "списку смерті" триста закарпатських чиновників з місцевих органів влади, які мають подвійне громадянство – українське та угорське. До списку також внесений міністр закордонних справ Петера Сіжарто.

Мадяр додав, що виклик українського посла пов'язаний також і з петицією, яку опублікували на сайті Верховної Ради. Автор петиції закликає депортувати всіх громадян України, у яких є угорська паспорт.

За словами держсекретаря, угорська влада "має побоювання", що в України є плани щодо будівництва військової бази в Закарпатті поблизу кордону з Угорщиною.

Відзначимо, що насправді СБУ не має ніякої можливості притягнути до відповідальності державних службовців і чиновників, у яких є подвійне громадянство, адже в українському законі не встановлено за це покарання.

Дивіться: Як проходила процедура видачі угорських паспортів на Закарпатті.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Із Закарпаттям в Україні складається неоднозначна ситуація - в цій області подекуди надто вже мало українського", - написав один із провідних авторів відомого американського видання The New York Times Ендрю Хіггінс, який відвідав місто Берегово на Закарпатті, яке потрапило в епіцентр "паспортного скандалу".

Нагадаємо, провідний журналіст The New York Times Ендрю Хіггінс розповів про складну ситуацію на Закарпатті.

Як повідомляв портал "Знай.ua", до бази "Миротворця" за подвійне громадянство потрапили депутати із Закарпаття та заступник мера міста Чоп.

Також "Знай.ua" писав, політолог пояснив, чому Угорщина претендує на Закарпаття.