Конфлікт між Україною та Угорщиною почався ще з 1991 року, коли були прийняті неправильні закони на користь Угорщини. Про це повідомив експерт програми міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич, передає Хвиля.

За словами експерта, конфлікт України і Угорщини можна вирішити досить швидко і без будь-якої шкоди для двох сторін.

Як пояснив Тишкевич, все почалося з того, що при написанні українських законів для Закарпаття була допущена помилка в договорі про дружбу з Угорщиною.

Спочатку в законі планувалося прописати, що в регіоні дозволяється "свобода віросповідання на власній мові, а також релігійну освіту рідною мовою". Однак пізніше було допущено помилку, і замість "релігійна освіта" прописали просто "освіта".

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Після чого, влада Угорщини скористалася діркою в законі і почали пересилати в Україну підручники угорською та інші навчальні приналежності. Незабаром була розроблена навчальна програма, і угорська мова в регіоні здобула величезну популярність.

Тишкевич підкреслив, що якщо зараз український уряд перестане загострювати конфлікт і зробить необхідні кроки для врегулювання мовного питання, то відносини з Угорщиною можна відновити.

Варто відзначити, Служба безпеки України запропонувала на законодавчому рівні ввести кримінальну відповідальність для українців, які мають подвійне громадянство.

"Подвійне громадянство у нас хоч законодавчо і забороняється, але ніякої кримінальної відповідальності за це немає. Тут необхідно нашим законодавцям все-таки визначитися, чи є це кримінальною відповідальністю", - зазначив Кононенко.

За словами заступника керівника відомства, СБУ контролює процеси, які відбуваються в Закарпатті, де Консульство Угорщини в місті Берегово видає українцям угорські паспорти із зазначенням не повідомляти про це уряду України.

Глава МЗС України Павло Клімкін у зв'язку з цим заявив, що Україна має намір вислати консула Угорщини з країни. Будапешт назвав такі ідеї недружніми і ризикованими і пригрозив Києву перешкодами на шляху до євроінтеграції.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки закликають Угорщину не блокувати засідання комісії Україна – НАТО. Про це розповіла постійний представник США в Альянсі Кей Бейлі Хатчінсона в спілкуванні з журналістами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Україна оголосила консула Угорщини в місті Берегово персоною нон грата. Про це МЗС повідомив посла Угорщини в Україні Ерно Кешкене. Причиною такого рішення стала видача угорських паспортів громадянам України на території консульства Угорщини в Берегові.

Також "Знай.uа" писав, Угорщина висилає українського консула з країни у відповідь на аналогічне рішення Києва.