Державне підприємство обслуговування повітряного руху України ("Украерорух") знову опинилося в епіцентрі скандалу. Під час перевірки відкритих закупівель виявилося, що керівництво на тендері надало перевагу сумнівній компаній, яка існує всього 8 вісім місяців, при цьому виділивши їй чималу суму – у 3 763 535,62 євро (за нинішнім курсом приблизно 103 мільйонів гривень).


На порталі публічних торгів йдеться, що за вказані кошти ДП планувало придбати мережеве обладнання, а саме — систему збору, збереження, аналізу та розповсюдження даних спостереження повітряного руху України. Кінцевий строк подання тендерних пропорцій сплив 8 жовтня поточного року, аукціон було проведено 18 жовтня.


Учасниками виступили всього дві фірми: ТОВ "IТВ" та ALES a.s. За підсумками проведених торгів наміри укласти договір на суму 3 124 000,00 євро "Украерорух" має із ТОВ "IТВ". Під час торгів на той час ще потенційні його учасники поставили замовнику декілька уточнюючих запитань, з них слідувала недоцільність придбання та запровадження нової системи збору та аналізу даних. Ознайомившись із документом, зацікавлення викликало чимало речей.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще


Приміром, яка мета створення такої системи, адже автори документу чітко не змогли її сформулювати. З перелічених вимог виконуються також далеко не всі.
Приміром, робота з автоматизованими системами керування повітряним рухом, встановленими у РСП "Київцентраеро", Дніпровському, Харківському, Львівському, Одеському РСП Украероруху, управління Магістральною телекомунікаційною мережею (МТМ), яка встановлена та функціонує в Украерорусі, комплексами збору, аналізу та обробки радіолокаційних даних.


"Украерорух" обмежується доволі стандартними відповідями з цього приводу:

"Створення Системи збору, збереження, аналізу та розповсюдження даних спостереження повітряного руху України (ССПРУ) передбачено "Планом реалізації Стратегії розвитку Державного підприємства обслуговування повітряного руху України до 2030 року" та Local Single Sky Implementation Plan (LSSIP) та пов’язано з потребою в об’єднанні інформації від різних джерел спостереження, створення можливості у застосуванні нових типів даних, гнучкого конфігурування та управління потоками даних спостереження в IP-базованому транспортному середовищі з централізованим адмініструванням".

В ДП при цьому не уточнили, чи можна тоді вважати наявну на підприємстві систему аналізу даних незахищеною та такою, що ставить під загрозу безпеку повітряного простору над Україною.

Крім того, у Кваліфікаційних критеріях, які Замовник висунув до учасників тендеру, відсутні норми, які б передбачали досвід потенційних виконавців замовлення у створенні та адмініструванні схожих систем.

Украерорух
Украерорух

Цікаво, що компанія-переможець тендеру — ТОВ “ІТВ” — запропонувала ціну на свої послуги рівно на 1 тис. євро меншу за конкурента — компанію ALES a.s.

При цьому, відповідно до інформації з відкритих джерел, ALES a.s. є міжнародною ІТ-компанією, заснованою у 1992 році, з реєстрацією у Чехії та Словаччині. Серед продуктів, які пропонує фірма: системи управління повітряним рухом, продукти для радарів, командні та контрольні системи ПВС тощо. Зазначається, ALES a.s. раніше вже займалася розробкою програмного забезпечення для Борисполя, для низки чеських компаній, та навіть для військових центрів у Празі тощо.

Дмитро Бабейчук ("Украерорух")
Дмитро Бабейчук ("Украерорух")

ТОВ "ІТВ" була зареєстрована у Києві лише на початку поточного року (8 місяців тому), має статутний капітал у 100 тис. грн, належить Дячову Ярославу Володимировичу та Єременко Тетяні Сергіївні. Компанія має право аж на 21 вид діяльності, серед яких виробництво електророзподільників, монтажні роботи, оптова торгівля комп’ютерами та навіть консультування з комерційної діяльності.

Украерорух
Украерорух

За свою недовгу історію існування компанія перемогла у 4 тендерах на загальну суму 107 455 005,83 грн. Всі ці тендери проводив власне "Украерорух". ТОВ "ІТВ" забезпечувало підприємство телекомунікаційними кабелями та обладнанням та постачало на ДП "машини для обробки даних".


Офіційного сайту ТОВ “ІТВ” з інформацією про роботу компанії відшукати не вдалося.


Дивіться: СБУ розслідує розкрадання коштів на ДП "Украерорух"


Нагадаємо, керівництво "Украероруху" намагаються зобов'язати виконувати умови колективного договору.
Як повідомляв Знай.ua, директору "Украероруху" виписали 225,9 тисяч гривень матеріальних винагород.
Також Знай.ua писав, СБУ попередили про ймовірні махінації "Украероруху".