Нещодавно прокуратура оголосила про початок кампанії з подолання корупції, зокрема мова йшла про побори за дозволів на будівництво та введення в експлуатацію Державного архітектурно-будівельної інспекції – ДАБІ.

Так званих "смотрящих" не озвучили, але тему на неофіційних нарадах неодноразово обговорювали у вищих колах.

Як припускають, розміри хабарів сягли чималих сум ще за часів Януковича: в середньому по 5-10 доларів за оформлення 1 квадратного метра нерухомості, і при оціночної цифрі близько 3 мільйонів квадратних метрів, введених в дію в рік в країні, корупція вимиває з бізнесу порядку 15-30 мільйонів доларів.

Зі свідчень прокуратури, відомо, що ДАБІ нібито "найбільш корумпована структура в Україні", натякали на затримання керівників Волинської та Тернопільської гілки організації.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Завчасно ідучи по дорозі до хабара, сама звільнилася з роботи керівник Закарпаття. Затримані місцеві керівники, тобто новопризначені: Васильків Київської області, міста Черкаси…Цей сумний перелік можна продовжувати. Про що він нам говорить? Будь-який хабар це лише верхівка айсберга, яка сигналізує про наявну систему. Якщо це один хабар, це може бути простий випадок, недобросовісний працівник. Якщо іде такий перелік, про який я вам кажу, це означає що це верхівка існуючого повномасштабного механізму збирання данини. Більше всього мене обурює навіть не сам факт незломаної системи корупції, а в тому, що навіть в порівнянні з безпрецедентним розкраданням країни часів Януковича ці хабарі зросли", - звітували в ГПУ.

Хабарництво почало процвітати ще при колишній владі: тоді в Одесі квадратний метр коштував до 20 доларів за один папірець дозволу, у Херсоні менше, біля 7, у столиці працювала та сама система. Підозрюваних у корупційних оборудках пообіцяли посадити в найкоротші терміни, всім іншим – призначили "дисциплінарні процедури", повідомляє "Цензор.нет".

Приміром, зареєстрували флігель від 250 кв. м, було також непростим завданням. Коли конструкція добудовується, варто звертатися до місцевих органів архітектури, де видають містобудівні умови – заявник платить і автоматично його "благословляють" на роботу. Депутати водили за носа по кілька місяців, поки не отримали свого.

Як результат – від посади відсторонили начальників Одеської та Херсонської областей, але їх заміна нічого не вирішила: "смотрящі" Державної архітектурно-будівельної інспекції лишилися ті ж самі – брати Горові. Саме вони і замикають коло, разом із керівником інспекції Олександром Кудрявцевим, і більш впливовими особами, тобто фактично контролюють та "інкасують" структуру разом із виконуючим обов'язки міністра аграрної політики – вся "вінницька команда", як її називають позаочі.

Брати Горові "дивляться" за ДАБІ з часів Януковича, і зараз спокійно продовжують свою діяльність. Начальників в Одесі вже не раз міняли, але Горові вміють домовлятися в Києві при будь-яких урядах. Вони входять до складу угруповання Артура Палатного - одного з відомих київських "авторитетів" і ватажків угруповання, який також є народним депутатом України і близький до мера Києва Віталія Кличка.

Поки що ці реальні бенефіціари будівельної дозвільної системи не потрапляють в поле зору НАБУ і САП, хоча тут контроль і спостереження допомогли б розкрити багато цікавих схем, і не тільки в ДАБІ.

Дивіться: ТОП відмазок чиновників на питання журналістів

Нагадаємо, суд визнав незаконним призначення Артема Ситника директором НАБУ. Як повідомляв "Знай.ua", Трамп запровадив нові санкції проти Ірану. Також "Знай.ua" писав, Мустафа Джемілєв розповів про зрадників в СБУ.