Згідно даних Центру економічної стратегії, бюджет України щороку втрачає 26 мільярдів доларів одноразово та додаткові 8 мільярдів доларів через неефективне управління державою та корупцію. Як це зрозуміти?

Верховна Рада ухвалила закон, який робить актуальним планування бюджету України на три роки вперед на противагу щорічному плануванню.

Наприклад, 26 мільярдів доларів потрібно на 6 років забезпечення охорони здоров’я українців або 8 років забезпечення Збройних сил України. Ці гроші могли б допомогти переоснастити армію воюючої країни надсучасним озброєнням або в рази покращити якість державних та комунальних медичних послуг, пише "24 канал".

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За гроші, які ми недоотримуємо, можна було б збільшити у понад 5 разів зарплати усім вчителям України. За ці гроші, виплати при народженні дитини, збільшилися б у 10 разів.

Коштів, які втрачає український бюджет, вистачило б на те, щоб збільшити зарплату медикам більше ніж втричі або збільшити пенсії усім українським пенсіонерам майже в половину.

Нагадаємо, що українців штрафуватимуть за "зарплати у конвертах".

А тепер підрахуємо, з чого саме ми не отримуємо цю суму. Через ухилення від сплати податків - 7 мільярдів доларів, через відсутність цивілізованого ринку землі - 12,5 мільярдів доларів одноразово і 52 мільйони доларів щорічно.

На ухиленні від сплати податків Україна щороку втрачає сім мільярдів доларів. Через відсутність цивілізованого ринку землі втрачаємо ще 12,5 мільярдів доларів одноразово і 52 мільйони доларів щорічно. На неповерненні поганих боргів – Україна в мінусі ще на 10 мільярдів доларів, а на неефективному управлінні інфраструктурою щорічно втрачаємо мільярд і 300 мільйонів доларів. Через відсутність ефективної приватизації Україна не отримує чотири мільярди й 200 мільйонів доларів.

Основними перешкодами для приходу в Україну міжнародних інвестицій є відсутність довіри до судової системи та корупція. За відсутності цих коштів, економіка не почне розвиватися, а тому не буде конкуренції за працівників, а отже й пристойних зарплат для робітників.

В підсумку заробітки в українців не зростатимуть, а зважаючи на інфляцію та купівельну спроможності гривні зменшуватимуться. І все це наслідки корупції та неефективного управління країною. Наступного 2019 року ми можемо це змінити. Для цього треба лише віддати управління країною в руки чесних та ефективних політиків.

Нагадаємо, Новий Закон передбачає довготривалу перспективу бюджетного планування.

Раніше Знай.uа писав про те, що Верховна Рада визначилася із основними статтями бюджету на 2019 рік.

Також Знай.uа повідомляв, що Мінфін підготував зміни, які торкнуться зарплат, пенсій та цін.