Верховна Рада ухвалила закон, який робить актуальним планування бюджету України на три роки вперед на противагу щорічному плануванню.

Верховна Рада
Верховна Рада

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на офіційне повідомлення уряду.

У повідомленні йдеться, що Законопроект №8044 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо впровадження середньострокового бюджетного планування було прийнято за основу.

За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Верховна Рада України
Верховна Рада України

Відтепер замість однорічних Основних напрямів бюджетної політики запроваджується середньострокова Бюджетна декларація як документ стратегічного планування, який визначає бюджетну політику на наступні три роки.

Інструментом середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні стануть трирічні місцеві фінансові плани.

"Цей документ формується з урахуванням положень документів державного стратегічного планування на 5 і більше років, зокрема, галузевих стратегій та стратегічних планів діяльності головних розпорядників бюджетних коштів", - пояснили у Мінфіні.

Крім того, закон вводить в дію нові бюджетні правила. Зокрема, державний борг та гарантований державою борг не може перевищувати 60% ВВП, а дефіцит державного бюджету – 3% ВВП.

Верховна Рада України
Верховна Рада України

"Ми три роки працювали над тим, щоби законодавчо закріпити цивілізований підхід до бюджетного планування в державі. У пілотному режимі він успішно працював з 2017 року", - заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Вона необхідна для того, щоби захистити всі ті реформи, які ми вже почали реалізовувати, щоби забезпечити фінансовим ресурсом стратегічні пріоритети держави, а розпорядники бюджетів, тобто люди у владі, стали дійсно відповідальними і підзвітними громадянам за те, наскільки ефективно вони витрачають кошти", – сказала міністр.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс до парламенту законопроект "Про внесення змін у закон "Про державний бюджет України на 2018 рік", яким, зокрема, пропонується збільшити на 10,7 млрд гривень видатки на виплату пенсій.

Раніше Знай.uа писав про те, що Міністерство фінансів України підготувало зміни до державного бюджету на наступний рік.

Також Знай.uа повідомляв, що у Києві міський бюджет на 2019 рік.