У вівторок, 11 грудня, стало відомо про те, що члени палати представників Конгресу США проголосували за резолюцію проти будівництва газопроводу "Північний потік – 2". Про це повідомляє Bloomberg.

Так американські конгресмени закликали країни Європи відмовитися від будівництва газопроводу, а президента США Дональда Трампа – всіляко протидіяти проекту і ввести проти нього санкції.

Як зазначається у двопартійній резолюції, газопровід є "радикальним кроком назад для європейської енергетичної безпеки та інтересів Сполучених Штатів". При цьому адміністрація Трампа повинна використовувати всі доступні засоби для підтримки європейської енергетичної безпеки".

За словами зарубіжних ЗМІ, хоча резолюція і не має обов'язкової сили, документ акцентує увагу на "зростаючу опозицію Конгресу до російського проекту".

Відзначимо, "Північний потік – 2" – другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м³ газу в рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Раніше, Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влади України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

12 листопада міністр закордонних справ Павло Клімкін і американська делегація на чолі з міністром енергетики США Ріком Перрі домовилися, що країни будуть спільними зусиллями протидіяти реалізації проекту "Північний потік – 2".

Після інциденту із захопленням російськими силовиками українських військових кораблів в Чорному морі в Держдепартаменті відзначили, що США будуть говорити з Євросоюзом про можливе закриття "Північного потоку – 2".

10 грудня в Держдепі США заявили, що Конгрес виявляє все більшу зацікавленість у санкціях проти "Північного потоку – 2".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Нагадаємо, російський монополіст "Газпром" визначив маршрут поставок газу в Європу по другій нитці "Турецького потоку". Він пролягатиме через Болгарію, Сербію, Угорщину та Словаччину.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Росія планує продовжувати транзит газу через Україну, коли контракт закінчується в 2019 році, і вже розробляє план.

Також "Знай.uа" писав, як догляд Ангели Меркель з посади відіб'ється на Україні і Європі.