Європейський суд з прав людини проведе слухання у справі "Україна проти Росії" щодо Криму 27 лютого у Страсбурзі.

Таку заяву зробив заступник міністра юстиції Іван Ліщина Європейській правді.

Анексія, катування та порушення прав людини: кримські злочини Путіна розглянуть у європейському суді.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Ми сподіваємося на рішення Суду про прийнятність цієї справи. Щодо всіх міждержавних справ Росія каже, що вони є неприйнятними і Україна взагалі не має права скаржитися. До кінця року на запит Суду ми і РФ маємо надати обґрунтування на 30 сторінок щодо прийнятності цієї справи", - сказав Ліщина.

Ліщина повідомив, що вони сподіваються на рішення Суду про прийнятність цієї справи.

"Щодо всіх міждержавних справ Росія каже що вони є неприйнятними і Україна взагалі не має права скаржитися. До кінця цього року на запит Суду ми і РФ маємо надати обґрунтування на 30 сторінок щодо прийнятності справи", - каже заступник.

Українці оскаржили своє право на землю в Європейському суді.

Зазначають, що рішення у цій справі щодо юрисдикції суду можна очікувати приблизно за рік.

Ліщина зазначив, що сторона РФ пропонувала надати їм час до травня наступного року для підготовки коментарів на позицію України і перенести слухання, але суд відхилив це прохання.

"Суд не погодився змінити розмір подань, не погодився перенести слухання, але подання сторонами їх аргументів він переніс на дату з 30 листопада на 30 грудня", - резюмував він.

Згідно слів Ліщини, Україна мала передати до ЄСПЛ такий масив інформації з доказами, що навіть була технічна проблема з тим, як це передати в Страсбург.

"Із Судом у нас встановлена окрема лінія зв'язку. Отже, якщо Суд має нам щось повідомити, то завантажує через неї документ, і ми – робимо теж саме. Так от, ця лінія була недостатньою для останніх кримських доказів. Довелося окремо домовлятися з ЄСПЛ, яким чином передати їм сотні мегабайт інформації", - підвів підсумок він.

Нагадаємо, Україна лідирує за позовами в Європейський суд з прав людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Європейський суд виніс рішення, що розмір пенсійних виплат в Україні порушує права людини і зобов'язав виплатити заявникові компенсацію.

Також "Знай.uа" писав, що рішення Євросуду, винесене за скаргу проти Росії, не буде виконуватися, якщо воно суперечить конституції.