Україна очікує вердикту Європейського суду із прав людини щодо міждержавної справи "Україна проти Росії", а саме рішення про встановлення конкретної дати здійснення анексії з боку РФ.

Про це у інтерв’ю для одного із українських видань розповіла суддя Ганна Юдківська.

У повідомленні йдеться, що Європейський суд з прав людини, розглядаючи міждержавну скаргу "Україна проти Росії", має визначити дату, від якої Росія встановила контроль над окупованим Кримом та перебрала відповідальність за всі порушення прав людини на півострові.

Володимир Путін
Володимир Путін

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Юдківська наголосила, що у скарзі "йдеться про дуже серйозні звинувачення на адресу Росії". Вона уточнила,ю про які саме.

"Це і ст. 2 конвенції про право на життя, і ст. 3 про заборону катування, і ст. 5 про незаконне позбавлення волі. У Криму були викрадення активістів, були порушення свободи слова, коли журналістів арештовували і відбирали у них обладнання і матеріали, і купа іншого", - пояснила суддя.

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Україна звинувачує Росію також у переслідуванні національних меншин, зокрема закритті Меджлісу.

Попри те, що Рада Європи вважає Крим українським, винною у порушенні прав людини на півострові визнається та держава, яка його контролює. Тому ЄСПЛ має встановити, коли Росія перебрала на себе відповідальність за системні порушення прав людини в Криму.

Екологічна катастрофа Крим
Екологічна катастрофа Крим

"Також у цій скарзі – епізоди, що, власне, призвели до самої анексії", - додала суддя. "Ключове питання - чи контролювала Росія Крим ще до моменту анексії, тобто до 27 березня 2014 року", - пояснила вона.

Нагадаємо, Україна може тільки реагувати на провокації Кремля на своїх територіях, але повноцінно протистояти російським військам поки що не в силах.

Крим
Крим

Принаймні, у цьому впевнений британський військовий експерт Глен Грант. Він зазначив, що на даний час інших варіантів, окрім як вчасної реакції, у нас просто немає. Перемога в очікуванні зміни влади у Росії приречена на провал, хоча б тому, що найближчим часом цього не станеться.

Рейтинги Путіна падають
Рейтинги Путіна падають


Як писав раніше Знай.ua, окупаційна "влада" Криму збирається передати майно Меджлісу кримськотатарського народу підконтрольному Росії Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК).

будівля Меджлісу
будівля Меджлісу


Також Знай.ua писав про те, що Росія перекинула в Азовське море 120 своїх кораблів.