Ситуація у акваторії Азовського моря залишається напруженою, її постійно підігріває агресія із російського боку.

Азовське море
Азовське море

Україна протистоїть окупації, висадження десанту на українському березі з російських військових кораблів, дислокованих у Азовському морі, утруднене.

Про це у ефірі одного з українських телеканалів розповів командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У ході розмови військовий підтвердив інформацію Держприкордонслужби про те, що Росія наростила угруповання кораблів і катерів на Азові до 120 одиниць, проте, за даними ВМС, лише 24 кораблі здатні нести озброєння.

Азовське море
Азовське море

Українські військові не відкидають висадження російського десанту за допомогою малорозмірних плавзасобів, оскільки аналогічні навчання РФ провела на Каспійському морі, розповів Воронченко.

"Специфіка мілководої затоки Азовського моря така, що застосування великих кораблів із великою осадкою у тих умовах практично неможливе. І висадка способом корабель-берег – те ж саме. Росія зможе акумулювати сили і засоби за внутрішніми річками з Каспію й Чорного моря для висадки одного батальйону морської піхоти", – припускає військовий.

Азовське море
Азовське море

Однак військовий припускає, що росіяни вдадуться до такого сценарію тільки у разі проведення успішної військової операції на суші. Разом із тим, ситуацію в Азовському регіоні він розцінює як напружену. Росія продовжить блокувати прохід комерційних суден через Керченську протоку. Воронченко впевнений, що це впливає на ситуацію з безпекою у Приазов'ї та на економіку. Він додав, що протягом останнього тижня українських суден не зупиняли.

Азовське море
Азовське море

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України розраховує на введення нових санкцій з боку країн Європейського союзу та Сполучених Штатів Америки. Справа стосується російських чорноморських портів, де постійно зупиняють українські та іноземні судна в Азовському морі.

Азовське море
Азовське море


Як писав раніше Знай.ua, розірвати договір з Росією про спільне використання Азовського моря – це, загалом, закономірно. Після того, як одна сусідня держава цинічно анексувала Крим, їй немає чого робити в Азовському морі.

Азовське море
Азовське море


Також Знай.ua писав про те, що через російську агресію українські порти в акваторії Азовського моря втратили більше мільярда гривень.