Європейський суд з прав людини зареєстрував документи від українського уряду, підготовлені для розгляду справи у об’єднаній кримській скарзі "Україна проти РФ". Це підтвердив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

За словами представника уряду, Україна передала у Страсбург "позицію щодо анексії та порушень прав людини в Криму для лютневого засідання ЄСПЛ".

Ліщина додав, що у підготовці правової позиції брала участь Українська Гельсінська спілка з прав людини та авторитетний британський юрист, королівський адвокат Бен Еммерсон.

Як відомо, перші слухання у "кримській справі" повинні відбутися 27 лютого 2019 року. За підсумками цього засідання, як відомо, Європейський суд з прав людини має ухвалити рішення щодо прийнятності скарги України та Росії та юридично встановити дату початку фактичного контролю Росії над Кримським півостровом. Україна стверджує, що втратила контроль над Кримом в ніч з 26 на 27 лютого 2014 року.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Ліщина опублікував у своєму Facebook скріншот із захищеної системи комунікації з Судом, де зазначений час подачі – між 17:34 та 17:27.

Повідомлення уповноваженого датоване понеділком 31 грудня, він зазначив, що саме на 31 грудня був встановлений крайній термін подання комунікації сторін.

Дивіться: Путін розповів, що анексія Криму була чітко спланованою операцією

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що якщо країни Західної Європи не отямляться і далі підтримуватимуть будівництво газопроводу "Північний потік - 2", це призведе до домінування російського "Газпрому" на ринку. Як повідомляв "Знай.ua", Путін збирається повернути Крим Україні. Також "Знай.ua" писав, український шоумен Володимир Зеленський офіційно оголосив про те, що висуне свою кандидатуру на посаду президента України.