Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) провела перше публічне засідання, на якому розглянула матеріали щодо кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду.

Засідання відбулось 4 січня, у ньому взяли участь всі шість членів ГРМЕ. Головував на засіданні голова Ради міжнародних експертів Ентоні Хупер. Експерти розглядали питання щодо доброчесності та відповідності вимогам восьми кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду України.

Засідання транслювалося в YouTube.

Як випливає з обговорення під час засідання ГРМЕ, претендентам в судді Антикорупційного суду раніше було направлено питання щодо їхнього майна, родичів, професійної діяльності і т.д. За результатами відповідей кандидатів склали інформаційні записки, з яких випливало, чи вважають члени ГРМЕ переконливими відповіді кандидатів чи ні.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Варто зазначити, що такі питання направили наразі не всім кандидатам в Антикорсуд, а лише тим, хто зацікавив членів ГРМЕ.

За результатами розгляду матеріалів щодо цих кандидатів ГРМЕ вирішила відхилити всі 8 кандидатур, оскільки їхні відповіді були визнані такими, що викликають сумніви.

У підсумку, міжнародні експерти поставили ​​під сумнів доброчесність наступних претендентів:

Тишко Дмитро Анатолійович - суддя Центрального райсуду Миколаєва (претендент в ВАС);

Заєць Тарас Олександрович - суддя Святошинського районного суду Києва (претендент в АП ВАС);

Мартинов Євген Олександрович - суддя Шевченківського районного суду Києва (претендент в ВАС);

Голуб Оксана Анатоліївна - суддя Шевченківського районного суду Києва. Кандидат не надала відповіді на питання ГРМЕ (претендент в ВАС);

Квятковський Анатолій Степанович - суддя Апеляційного суду Рівненської області у відставці. До кандидата виникли претензії в зв'язку з вартістю автомобіля 2016 року (претендент в АП ВАС);

Загородній Анатолій Федорович - суддя Вищого адміністративного суду України у відставці. Виникли питання до придбаної батьком кандидата квартириі (претендент в АП ВАС);

Штульман Ігор Володимирович - суддя Вищого адміністративного суду України. Виникли питання щодо купівлі квартири дочкою судді, а також деякі страхові виплати самого судді (претендент в АП ВАС);

Кулинич Юрій Петрович - суддя Деснянського районного суду Чернігова.

Всі рішення були прийняті членами ГРМЕ одноголосно.

У той же час, ГРМЕ ініціювала скликання спільного засідання з Вищою кваліфікаційною комісією суддів щодо цих кандидатів. На ньому буде вирішено, чи продовжать ці кандидати участь у конкурсі. Для цього три з шести членів ради повинні проголосувати за цих кандидатів.

Нагадаємо, до Вищого антикорупційного суду можуть потрапити судді, які відзначилися неправомірними рішеннями щодо активістів Майдану.

Ці кандидати вже пройшли перший етап відбору. У свою чергу, громадські організації висловили сумнів щодо доброчесності ряду кандидатів.

Як повідомляв портал Знай.ua, ЄС вимагає від України негайних дій у сфері боротьби з корупцією та нелегальною міграцією.

Також Знай.ua писав, набув чинності закон про антикорупційний суд.