Підписаний Варфоломієм документ Москва назвала "простим папером, що не має канонічної сили". При цьому РПЦ попереджає про церковний розкол на сто років.

Російська православна церква підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм Томос про надання автокефалії ПЦУ назвала "простий папером". Про це повідомив у своєму офіційному Telegram-каналі 5 січня голова синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

Православних християн він закликав не забувати, що "главою темою для них зараз є свято Різдва".

"Як би не намагалися деякі українські політики з допомогою стамбульського патріарха вкрасти Різдво у мільйонів вірних в Україні - воно все одно настане", - сказав представник РПЦ.

Легойда підкреслила, що Томос "не має канонічної силою", оскільки, як стверджує РПЦ, був підписаний "порушення канонів". Томос він назвав "папером, що є результатом невгамовних політичних та особистих амбіцій".

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон у сво очередьь заявив, що минулий 2018 рік можна порівняти з 1054-м - роком Великого розколу в християнській церкві.

"Це ж, загалом-то, був локальний конфлікт між Константинополем і Римом. Але пройшло вже майже десять століть, а розподіл залишається, і будь-яких перспектив подолання цього поділу не видно", - сказав представник РПЦ.

На думку митрополита, тепер "в сім'ї Православних церков настала ситуація такого ж розколу, який може зберегтися на десятиліття чи століття".

Нагадаємо, що московські попи почали жорстоко мстити кожному, хто перейшов в УПЦ: не життя, а кошмар.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", українцям показали, як виглядає Томос: фото. Зараз вже відомо, що документ-оригінал оформили та написали на пергаменті. Ще вчора його привіз до Вселенського патріарха Варфоломія ієромонах та каліграф Лука.

Також Знай.uа" писав про те, що Єпіфаній зробив відверту заяву про Московському патріархаті.