У мережі показали фото Томосу про автокефалію для Православної церкви України.

Відповідні світлини оприлюднив Президент України Петро Порошенко у своєму Facebook.

Наразі вже відомо, що документ-оригінал оформлений та написаний на пергаменті. Його ще вчора привіз до Вселенського патріарха Варфоломія ієромонах та каліграф Лука.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Документ-оригінал Томосу каліграфічно оформлений і написаний на пергаменті. Його 4 січня привіз до Константинополя ієромонах, іконописець і каліграф Лука.

Крім того фото зі святинею оприлюднив також і міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів.

"Молимося разом у Патріаршому соборі святого Георгія. У нас в руках Томос", – написав Кубів.

Варто відзначити, що він входить до української делегації, яка прибула до Константинополя для отримання документу.

Окрім Порошенка та Кубіва та офіційного переліку також увійшли предстоятель ПЦУ митрополи Епіфаній, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, екс-президент Віктор Ющенко та ще десяток міністрів та священослужителів.

Разом з тим варто відзначити, що Вселенський патріарх Варфоломей звернувся до православних патріархів і архієпископів автокефальних православних церков підтримати надання автокефалії Православній церкві України.

У листі Варфоломей підкреслив, що 6 січня він вручить Томос про автокефалію предстоятелю Української Православної церкви Епіфанію.

За словами патріарха, якщо хтось із ієрархів проігнорує бажання України мати автокефальну церкву, їм не буде виправдання.

Крім того варто відзначити, що у понеділок, 7 січня, на Різдво Христового в Софії Київській відбудеться святкове богослужіння. Тоді ж продемонструють Томос про автокефалію.

"Як видимий знак підтвердження церковної автокефалії та незалежності в соборі Святої Софії - Премудрості Божої під час богослужіння буде знаходитися довгоочікуваний томос - документ, який Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня передасть чолі ПЦУ Блаженнішому Митрополиту Епіфанію", - йдеться в повідомленні.

Богослужіння розпочнеться о десятій годині ранку. Запланована також участь президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Андрія Парубія та інших депутатів, капеланів і волонтерів.

Вхід на територію храму під час богослужіння буде обмежений. Це зроблено з метою безпеки. У той же час всі віруючі зможуть взяти участь в молитві і спостерігати за богослужінням з великого екрану на Софійській площі.

Нагадаємо, Епіфаній змінив вектор і зробив несподівану заяву про РПЦ.

Як повідомляв "Знай.ua", Вінницький священник зібрався нам'яти боки РПЦ на суді.

Також "Знай.ua" писав, що Епіфаній звернувся до українців.

Томос для православної церкви Украини затвердили у Стамбулі