Буремний шлях Томосу для Україні і далі стикається на своєму шляху із "канонічними недоброзичливцями"- цього разу до маргіналів РПЦ долучився польський митрополит.

Томос в Україні
Томос в Україні

Відповідні інформація спливла з повідомлення прес-служби УПЦ МП.

У повідомленні йдеться, що митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава відправив лист патріарху Вселенського патріархату Варфоломія, в якому висловив ряд зауважень в зв'язку з наданням Томосу української церкви.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

У листі польський ієрарх зазначив, що анафему з патріарха Філарета повинен був знімати, за церковними законами, той, хто її накладав.

"У будь-якому випадку у Філарета і його послідовників ми не бачили каяття, покаяння, смирення, які зазвичай передують зняття заборон! Цього не було. І в цьому полягає проблема. Тому їх не можна визнати справжніми пастирями, які можуть здійснювати таїнства. Митрополиту Епіфанію, а в дійсності світській людині, завдано шкоди ", - йдеться в тексті листа.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Відзначається, що оригінал листа був направлений до Константинопольського патріархату, а копії - помісним церквам. Таким чином лист потрапив до глави УПЦ МП Онуфрія.

Нагадаємо, глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) звернувся до настоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія із пропозицією "разом почати шлях до єдності і правди".

Блаженніший Святослав привітав Блаженнішого Епіфанія
Блаженніший Святослав привітав Блаженнішого Епіфанія

Блаженніший Святослав запропонував об'єднати зусилля у створенні об'єднаної Київської Церкви. Про це йдеться у зверненні глави УГКЦ.

"Хоча ще сьогодні ми не перебуваємо в повному євхаристійному спілкуванні, проте покликані спільно долати перешкоди, які стоять на шляху до єдності. Цю історичну місію і фундамент майбутнього патріархату об'єднаної Київської Церкви заклали ще славні церковні мужі Петро Могила і Йосиф Вельямин Рутський", - сказано в зверненні Святослава.

Як повідомляв раніше Знай.ua, не менш 30 парафій УПЦ МП вже перейшли в ПЦУ, і все завдяки Об'єднавчого собору.

Також Знай.ua писав про те, що навколо Києво-Печерської Лаври розгорівся новий скандал, пов'язаний із священослужителями УПЦ МП, які орендують там приміщення.