Інші назви свята:

  • «Полукорм»,
  • «Петро»,
  • «Петро-полукорм»,
  • «Прокопій»,
  • «Уляна».

На Русі селяни Прокоп'єв день називали Полукормом, так як до цього дня витрачалася половина корму, заготовленого на зиму для худоби.

Історія свята

Прокіп виріс у родині селян, народився він в 1578 році. Переказ свідчить, що в 12 років у нього вдарила блискавка, що стало сильним шоком для хлопчика і у нього пошкодився розум. Батьки відправили його в Успенський Трифонов монастир, щоб вилікувати, що тут і зробили. Прокопій 3 роки допомагав отцю Іларіону в церкві Святої Катерини в Слобідському, а в 1598 йде юродствувати в Хлинів. Прокіп міг передбачити одужає хворий чоловік або помре, попереджав про пожежі без слів, вгадував, що московська влада знову підвищить податки. Тому люди почали шанувати його як святого.

Традиції свята

На Русі ще продовжували гуляти молоді люди після новорічних свят, а більш статечні приймалися за справи. Якраз Петро Полукорм нагадував людям, як збігає час, і що тане все, що вони припасли осені на зиму. Адже ще місяць тому в підвалах було повно овочів, варення і солінь, а після свят вже стало всього набагато менше. Недарма селяни, підраховуючи припаси, примовляли: «У коморах і стодолах все дійшло до половини».

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Це був день, коли торкали (перелопачували) зерно. Господар повинен був піти в комору і перелопачити все зерно, щоб перевірити на наявність мишей. Дірки на сусіках, де зберігалося зерно, зашпаровували, щоб жоден гризун не заліз. А коли закінчували роботу, прислухалися до них і загадували про прийдешнє літо. Прикладали вухо до скрині і слухали – якщо чутно гудіння, то літо буде непогожим. А коли господар виходив з комори, то ламав скіпки і клав їх хрест-навхрест зверху зерна. Вважалося, що це відлякає нечисть від і так танучих запасів.

Раніше Знай.ua писав, скільки українці будуть відпочивати цього року. Вже відомий повний список вихідних і святкових днів у 2019 році.

Нагадуємо, у Донецьку в новорічну ніч явно показали, що Донбас – це Україна

Раніше Знай.ua повідомляв, що після отримання Томосу українці масово переходять у ряди УПЦ КП.