Українських моряків, які були захоплені Росією в Чорному морі, будуть звільняти відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Про це Людмила Денисова, уповноважена Верховної Ради з прав людини, повідомила в ефірі одного з українських телеканалів.

"Правильно була обрана стратегія, наші моряки – це військовополонені, і звільняти їх потрібно відповідно до третьої Женевської конвенції 1949 року, яка ратифікована Україною і діє на території Російської Федерації", – заявила вона.

Омбудсмен стверджує, що "завдяки тому, що така стратегія була обрана, сьогодні жодна демократична країна світу не сумнівається, що наші моряки – це військовополонені, Росія вчинила акт неприхованої агресії, вона задіяла бойове знаряддя, і є поранені наші бійці".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також Денисова розповіла про заяву росіян про можливості обміну українських моряків на росіян, які засуджені в Україні. За її словами, це зроблено, щоб оцінити реакцію української сторони і підвищити рейтинг президента Володимира Путіна.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін поки буде ігнорувати тему звільнення або обміну захоплених біля берегів Криму українських військових. Про це заявив лідер кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв, повідомляють "Крим.Реалії".

Ці висновки зроблені на підставі спілкування з міністром закордонних справ Туреччини. Депутат також зазначив, що Україна докладає максимум зусиль для звільнення українських військовополонених та для полегшення умов їх утримання.

"Знай.uа" писав, що генеральна прокуратура України відмовила Росії у видачі в Російську Федерацію громадянина РФ, який входить в "Правий сектор". Про це повідомила прес-секретар генпрокурор Лариса Сарган у Facebook.

"Як і обіцяв Євген Єнін, жоден справжній доброволець ніколи не буде відданий в лапи агресора", – наголосила Сарган.

Як повідомляв портал "Знай.uа", слідство у справі українських моряків, яких захопили в полон російські військові в Керченській протоці, продовжили до кінця травня 2019 року.