Бюро ПАРЄ (Парламентської асамблеї Ради Європи) змінило правила формування комітетів, що призвело до негативних наслідків для України. Зокрема, нашу країну з позбавили місць в регламентному комітеті, що працює над зняттям санкцій з Росії.

Таке рішення було прийнято в понеділок, 21 січня, повідомляє видання "Хвиля".

За рішенням керівного органу ПАРЄ, в кожному з комітетів, крім моніторингового не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. До сих пір у всіх комітетах, крім моніторингового, не було такого обмеження; їх склад формувався за пропозиціями політичних груп.

Завдяки цьому в регламентному комітеті було четверо українців - Володимир Ар'єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна і Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет має особливе значення, оскільки відповідає за розробку змін до регламенту, які повинні були зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян в асамблею.

Як розповів глава української делегації Володимир Ар'єв, в результаті дискусії Бюро ПАРЄ "обнулив" перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту в два місця в комітеті.

"Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць в регламентному комітеті, і групи повинні висувати нових кандидатів", - пояснив він.

Також постраждали українські представники в комітаті з питань виборів суддів ЄСПЛ (де також було 4 депутати від України).

За новими правилами втратили місця в комітетах також представники ряду інших держав. Однак за підсумками закритої дискусії на Бюро, в якій брав участь Володимир Ар'єв, він упевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті.

"Це здається дрібною помстою за принципову позицію українців щодо зміни регламенту на догоду РФ", - заявив він в коментарі «Європейської правді».

Зазначимо, що на поточній сесії президент ПАРЄ хоче продовжити роботу над поверненням Росії в асамблею, для якого потрібно рішення регламентного комітету.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, Росія відмовилася платити внесок у ПАРЄ.

Як повідомляв портал Знай.ua, Рада Європи ставить палки в колеса Україні

Також Знай.ua писав, ПАРЄ ухвалила резолюцію, згідно з якою Росію визнано окупантом.