Українського письменника Юрія Андруховича знають далеко за межами нашої держави. Він один з небагатьох, завдяки кому наша література не зупинилася у розвитку, принаймні, так кажуть більшість критиків.

Юрій Андрухович, український письменник та поет
Юрій Андрухович, український письменник та поет

Саме Андрухович у своєму блозі натякнув українцям: практично усі колишні президенти використовували один і той самий прийом, котрий більше нагадував маніпуляцію. Взяти хоча б для прикладу того ж Леоніда Кучму і його новорічне звернення 2013 року:

Екс-президент України Леонід Кучма
Екс-президент України Леонід Кучма

"…зняли вдома на президентському дивані, зі святковою ялинкою, при каміні, з онуком і песиком. Після касетного скандалу, масових протестів "Україна без Кучми" і кількох, як на ті часи, жорстких розгонів образ президента потрібно було хоч якось вилюднити. "Новий рік – сімейне свято. Зустріну його з сім’єю і я. Як батько і як дідусь", – запевняв Кучма. І додав ще одну фразу, що на деякий час виявилася знаменитою: "Всі щось роблять, і ніхто ні за що не відповідає", - пояснив Андрухович.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Юрій Андрухович, український письменник та поет
Юрій Андрухович, український письменник та поет

Чи став виключенням лідер "Помаранчевої революції" Віктор Ющенко? Теж ні, каже письменник.

Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

Для нього родина була зброєю для власного піару, а потім це повторювали і колеги гаранта – прийом почав діяти. Люди вірили, що любить близьких, значить любитиме Україну:

Дивіться: Новорічні звернення президентів України (1991-2014)

"Віктор Ющенко став наступним. Маленькі янголоподібні діточки, патріотична дружина-українка (і не проста, а з Америки, ще й така, що зреклася тамтешнього громадянства заради історичної батьківщини!). Дім, повен статків і до статків. Ікони, антикварні реліквії, трипільські черепки й вишиванки, рушники й кобзарі. Голосуючи за нього вперше на президентських виборах 2004-го, певна російськомовна сусідка, що, як то зазвичай пенсіонери, була ідеальним об’єктом телевізійної політичної реклами, зробила свій вибір у максимально зрозумілий спосіб: краще годувати дітей, ніж зека".

І "зек" таки з перемінним успіхом намагався провернути те ж саме: Віктор Янукович активно публікував ролики з ріднею: весь такий "домашній", у спортивному костюмі. Як закінчилася історія – знає вся країна.

Михайло Добкін та Віктор Янукович
Михайло Добкін та Віктор Янукович

Заманлива родинна тема не припинилася. Політики активно використовують її тепер:

"Діти кандидатів і депутатів не вилазили зі світських новин. Дружини збирали гроші на церкви, ліки і боротьбу зі СНІДом. Подивіться, немов казали вони, як у нас усе чудово! Ми одне одного поважаємо й кохаємо. Ходимо до церкви, вшановуючи Різдво та Великдень. У нас любов, камін, квартира й діти. Віддайте нам за це ваші голоси. Бо от і 2019-й надворі. Але знову, дивлюся, нас уже звично заманюють своїм родинним, святковим і затишним. Ніби кожне з нас має насправді не президента собі обрати, а омріяну родину, яка прийняла б, адаптувала до свого теплого дому. Ніби ми не справного чиновника маєм найняти на власне ж грошове утримання, а знайти собі провідника роду, голову сім’ї, матір-берегиню, отця-годувальника", - підсумував Андрухович.

Дивіться: Діалог. Сергій Жадан та Юрій Андрухович

Дивіться: інтерв'ю з Андруховичем

Нагадаємо, кандидат у президенти України, гуморист Студії "Квартал 95" Володимир Зеленський оприлюднив основні положення політичного руху "Слуга народу".

Як повідомляв "Знай.ua", СБУ затримала на хабарі куму головного антикорупціонера країни. Також "Знай.ua" писав, Кличко осоромився на весь світ під час форуму у Давосі.