В Україні розпалюються пристрасті через прогнозованої кількості виборців на Виборах 2019. Інформацію надав портал "NEWSMIR".

Центрвиборчком опублікував на своєму сайті цифру. Станом на 31 січня 2019 року - всього 35 мільйонів 582 тисячі чоловік.

Кількість не так сильно відрізняється від даних 2014 року. Різниця - приблизно в мільйон. На адресу ЦВК посипалися звинувачення в маніпуляціях і порушення закону. Але в чому ж винна комісія і скільки українців реально проголосує на виборах?

Аналітик з Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич зробив розрахунки. Нижче - дуже короткі витяги.

Реєстр виборців отримує дані від Держстату. Там вивели чисельність населення, без урахування Криму і Севастополя - 42 216 766 осіб. З урахуванням вікового цензу виборців, отримуємо 34 607 469 осіб. Віднімаємо Крим - 33 769 542.

Популярні новини зараз
Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Щоб хоча б на вскидку оцінити кількість виборців, які зможуть брати участь в голосуванні, необхідно також відняти повнолітніх, які виїхали за кордон.

За даними Росстату з січня 2014 по листопад 2018 у РФ в'їхало для роботи або проживання 607 805 осіб, покинуло РФ 351 172 українця. Біженці, переселенці, трудові мігранти - забираємо їх (дітей не враховуємо) і отримуємо 28 150 441 осіб.

Далі забираємо трудових мігрантів в країнах Євросоюзу, приходимо до числа 24 760 020. Про те, наскільки проблематично нашим співгромадянам голосувати на чужині, раніше вже писалося.

Отримуючи вище названу цифру, не забуваємо, що мова йде тільки про потенційних виборців. Якщо відсоток явки буде хоча б 70% (що можна було б назвати практично рекордної явкою), то у виборах президента і парламенту візьмуть участь всього лише 17 332 014 українців. Але це - максимум. Та й Ігор Тишкевич підраховував, за його словами, з оптимізмом.

Експерт вважає, що навколо цієї проблеми не велися б настільки розлючені суперечки, якби парламентарі і Кабмін мали совість і сміливість провести перепис населення. А перепис населення в Україні не проводилася з 2001 року. Однак перераховувати людей на тлі політичної кризи і напередодні виборів, швидше за все, побоялися.

Були озвучені думки, що це занадто дорого, що вести перепис під час війни нераціонально, так як не отримаємо інформації з окупованих територій ...

Зрозуміло, що плачевну ситуацію з реєстром виборців деякі кандидати в президенти без уваги не залишать. Анатолій Гриценко, наприклад, вже подав позов до суду.

Нагадаємо, раніше "Знай.ua" писав: "В приймальні депутата БПП роздають гроші, підкуп почався".

Також "Знай.ua" повідомляв: "У Бердянську місцеві активісти зірвали виступ кандидата в президенти від" Оппоблока "Олександра Вілкула, обливши його зеленкою."

Крім того, як повідомляв портал "Знай.ua", прихильники кандидата в президенти України, лідера політичного руху "Слуга народу" Володимира Зеленського почали скаржитися на масову "атаку" на ресурси коміка.