У парламентському комітеті з питань національної безпеки і оборони запропонували прийняти за основу законопроект Кабміну про введення нових військових звань. Тому в армії може з'явиться нова лінійка сержантско-старшинських звань, відповідна стандартам НАТО, пише Сьогодні.

Пропозиції комітету стосуються прийняття за основу урядового законопроекту №6372 "Про внесення змін у деякі закони України щодо військових звань військовослужбовців". Він був зареєстрований майже два роки тому — 13 квітня 2017 року, але був розглянутий комітетом тільки в грудні 2018 року. Кабмін пропонує скасувати звання прапорщика і старшого прапорщика, а також мічмана і старшого мічмана, а замість них ввести нову лінійку сержантско-старшинських звань відповідно до стандартів НАТО.

За задумом Кабміну, нова лінійка звань повинна виглядати наступним чином: солдат, старший солдат, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант.

На флоті введуть звання матроса і старшого матроса. За ними йдуть старшина, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Існуючі офіцерські звання залишаються без змін

Оновлена вертикаль приблизно відповідатиме тій, що діє в армії США. Так український сержант (командир відділення) буде дорівнює американського сержанта (sergeant). Звання старшого сержанта в українській армії відповідало б американському staff sergeant (сержант взводу); головний сержант в ЗСУ прирівнювався б до сержанта першого класу армії США (ротний сержант); штаб-сержант відповідав би американському first sergeant (сержант батальйону), а майстер-сержант (головний сержант військової частини, навчального закладу або центру) — американському sergeant major.

Відповідно, старший майстер-сержант (Command Sergeant major) був би головним старшиною оперативних командувань, а головний майстер-сержант — головним старшиною роду або виду військ.

Запропоновані зміни відповідають вимогам держпрограми розвитку Збройних сил України. В рамках цієї програми ЗСУ повинні досягти повної сумісності зі стандартами НАТО до 2020 року.

Організаційно-штатна структура української армії досі багато в чому повторювала радянську. І це потрібно змінювати.

Нагадаємо, Порошенко відреагував на підвищення полонених моряків: я вас вітаю.