Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ прийняло рішення не розглядати участь представників Росії для спостереження за ходом президентських виборів в Україні 31 березня 2019 року, повідомляє 24 канал.

Прес-секретар ОБСЄ Томас Раймер зазначив, що заборона допуску російських спостерігачів на вибори прийняв український парламент. Пізніше Москва сама відмовилася надсилати своїх представників, передають російські ЗМІ.

"Ми звернулися до всіх країн-учасників з проханням направити спостерігачів. Ми отримали 92 заявки, в тому числі дві з Росії. На жаль, влада України відповідно до прийнятої Верховною Радою постанови заявила, що російські спостерігачі не можуть отримати акредитацію і не зможуть працювати на виборах. Таким чином, їх не буде в складі місії БДІПЛ ОБСЄ "
- стверджує Раймер.

Кілька спостерігачів вже прибуло в Україну. Зараз довгострокових вже є 14 осіб, ще 17 планують приїхати в найближчі дні. Вони розпочнуть роботу з 13 лютого.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Крім того, на час безпосередньо виборів планують приїхати ще 750 короткострокових спостерігачів.

Чому Україна не прийняла заявку російських спостерігачів?

Росія буде намагатися вплинути на хід виборів через своїх спостерігачів. 9 січня голова МЗС України Павло Клімкін заявив про те, що Україна не збирається приймати заявки про реєстрацію російських спостерігачів на президентські вибори, які відбудуться 31 березня цього року. За його словами, це необхідний крок, адже мова йде про представників країни-агресора.

У відповідь на це, посольство РФ заявило, що таке рішення суперечить нормам міжнародного права і офіційній позиції Києва в прихильності демократичним цінностям, включаючи організацію та проведення прозорих виборів.

7 лютого Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про спостереження за виборчим процесом, який забороняє спостерігачам Росії брати участь в президентських і парламентських виборах в Україні.

8 лютого Росія заявила, що не відправлятиме спостерігачів на президентські вибори в Україні "з міркувань безпеки".

Нагадаємо, раніше "Знай.ua" повідомляв про те, що у Зеленського зробили термінову заяву щодо виборів: чи не пізніше 5 днів.

Як повідомляв "Знай.ua", Зеленський розповів, що зробить одразу ж після перемоги на виборах: 4 основні законопроекти.

Також "Знай.ua" писав: "Дорожче гречки, дешевше гідності: голоси українців купують за 500 гривень."