Клуб «Елітарна світлиця» щороку збирає науковців, експертів, освітян. На цей раз, 15 березня зустрілися обговорити тему - вищу школу, науку та культуру у програмах кандидатів на президента. Насамперед - повчають політиків сприяти культурному розвитку. Проте з-поміж усіх народних обранців на запрошення прийшла лише Юлія Тимошенко.

«Ми бачимо проблему всієї культури. Я хочу сказати, що культура має сприяти пробудженню патріотизму», - заявив скульптор, автор та творець монументу Незалежності на столичному Майдані Анатолій Кущ.

Не приховують розчарування науковці й освітяни. Відомий український письменник Василь Шкляр наголосив, що йому б хотілося чути більше правдивих лозунгів. Натякнув на гасло «Армія. Мова. Віра» нинішнього президента, яке стало непереконливим особливо після скандалів із викриттям журналістами «Наші гроші» корумпованих схем з розкраданням армії.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

«Нас за останні роки перетворили в сировинний придаток інших держав, наші співвітчизники стали дешевою робочою силою за межами України. Наші діти із прикордонних сіл і міст заповнюють виші Польщі, Словаччини, Чехії», - констатував український вчений та філософ Анатолій Конверський.

Так, щороку все більше українців виїздить закордон. Статистика демонструє - це переважно креативна молодь, заявила голова «Батьківщини» Юлія Тимошенко. За її словами нині ми пасемо задніх у рейтингу здатності країн боротися за таланти.

«Не може бути пріоритетів десять, не може бути їх двадцять. Він може бути один - в сучасному світі цей пріоритет мусить бути виховання, освіта, наука. Сьогодні весь видобуток нафти у світі дає в сім разів менше, ніж інновації, які продаються. А у нас на 70% сировинна економіка - ми не протягнемо так», - зазначила вона.

Аби не втрачати інтелектуалів, а, навпаки, втримувати їх в Україні як найбільш цінний ресурс, потрібно рівнятися на найкращий західний досвід, переконана Юлія Тимошенко. Розказує, у розвинутих країнах нині у тренді безкоштовна освіта та гідні умови праці освітян.