Факт, що нещодавно сплив при перевірці виборчих списків у Києві та Харкові, за лічені години набув вибухового резонансу у різних містах України. Як виявилося, на кількох адресах було зареєстровано по кілька сотень потенційних виборців. І це явище продовжує поширюватися. Хто став наступний у "фейкові естафеті" та хто причетний до цих махінацій, дізнавалися Знай.ua.

За кількістю "фейкових виборців" лідирують Київ та Харків

Вищезазначені випадки трапилися у двох мікрорайонах Подільського району столиці – на Куренівці та на Виноградарі.

"На вул. Бондарській, 3 є квартира 104. У ній зареєстровано 380 виборців. Це чверть усіх виборців столичній дільниці 801095. Є і на проспекті Правди, 88-Б квартира 101. Там зареєстровано ще 287 виборців. Ця квартира також відноситься до дільниці 801095. Тобто, у двох квартирах майже половина всіх виборців дільниці", – говорить адвокат, громадський правозахисник Арсен Марінушкін.

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Мені також прийшов лист із зазначеним прізвищем невідомої моїй родині особи – і ніби ця людина занесена до реєстру виборців саме за моєю адресою. Як це так, взагалі, не розумію!", – скаржиться мешканець Подільського району Геннадій Леонідович, що проживає в будинку на проспекті Правди, 68.

Схожа ситуація днями сплила і у Харкові. Як виявилось, на вул. Луї Пастера, 320, кв. 90 зареєстровано 217 осіб, а на вул. Шарикова, 52, кв. 35 – 181 виборець.

"А тепер з'являються неіснуючі квартири з неіснуючими виборцями! Наприклад, пр. Московський 210/1, хрущівка, 3 під'їзди, 5 поверхів, 4 квартири на поверсі! Відповідно, у житловому будинку 60 квартир, але запрошення приходять на вибори мешканців квартир 61 і 64...і це не кінець", – повідомив адвокат Арсен Марінушкін.

Запрошення приходять навіть без зазначення номеру квартири

Українці палко підхопили ці новини, тож у соцмережах можна побачити чимало гострих коментарів з приводу листів "інкогніто".

До того ж, користувачі відзначають випадки, коли запрошення на вибори приходять, взагалі, без зазначення номеру квартири.

"Діюча нині влада у будь-який спосіб хоче залишитися"

Як виявилося, подібний "досвід" українці вже мали. Гарним прикладом послужили вибори 2014 року.

"Подібна ситуація траплялася під час виборів, коли країну очолив Віктор Янукович. Тоді людям масово приходили листи із зареєстрованими у списках виборців померлими особами, які раніше проживали за зазначеною адресою. Ця хвиля тоді глобально пронеслася країною. Подібне збільшення кількості потенційних виборців означає те, що діюча нині влада у будь-який спосіб хоче залишитися. Бо саме вона відповідає за формування існуючих списків виборців. А додаткові голоси ніколи не будуть зайвими", – депутат Київради Прохор Антоненко.

За словами Прохора Антоненко, ці махінації також можуть спотворити результат Парламентських виборів восени 2019 року та місцевих виборів, що відбудуться у 2020 році. Тож радимо всім "просканувати" власну адресу на наявність "липових" осіб.

Що робити, аби перевірити кількість зареєстрованих виборців за адресою власного житла, та куди звертатися у разі виявлення у переліку невідомих людей, читайте незабаром на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що Україна зробила Угорщині привабливу пропозицію: Газпром, давай, до побачення.

Також Знай.ua повідомляв про вибори президента України: людям нагадали, що потрібно перевірити та які документи взяти із собою.