Перший тур голосування кандидатів на посаду президента України в 2019 році призначений на 31 березня. У цій статті представлена інформація про те, якою повинна бути явка на виборах президента України? Дізнайтеся передвиборчі рейтинги п'ятірки лідируючих кандидатів. І результати соцдосліджень щодо явки українців на голосування.

Явка на виборах президента України, рейтинги кандидатів, лідери

До президентських виборів 2019 залишилися лічені дні, але багато виборців досі не визначилися, за кого ж вони голосуватимуть. На сьогоднішній день офіційний список кандидатів зменшився із заздалегідь заявлених рекордних 44 осіб до 39. Із президентських перегонів вибули 5 осіб.

Центри соціальних і політичних досліджень проводили ряд досліджень із приводу того, за кого голосуватимуть виборці. Згідно опитувань тих українців, які прийняли остаточне рішення, до п'ятірки лідерів увійшли:

  • Володимир Зеленський - 32,9%.
  • Петро Порошенко - 17,5%.
  • Юлія Тимошенко - 15,1%.
  • Анатолій Гриценко - 12%.
  • Юрій Бойко - 6,5%.

Ці дані представлені Active Group. За даними соцдосліджень групи «Рейтинг», Володимир Зеленський також лідирує. За нього хочуть проголосувати 24,7% респондентів. А ось позиції Ю. Тимошенко, згідно з їх твердженнями, за останній час значно посилилися, тому в їхніх дослідженнях вона на другому місці із показником 18,3%.

Третє місце посів діючий президент України Петро Порошенко. Його результат - 16,8%. За ним слідують Анатолій Гриценко та Юрій Бойко із буквально ідентичними показниками - по 10% у середньому.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Явка на вибори 2019 по регіонам

Соціологічні дослідницькі групи відзначають, що найбільше виборців, які ніяк не можуть визначитися, за кого ж голосувати на виборах 2019, на Західній Україні. І вибирають українці на Заході в основному між трьома виборцями: Петром Порошенко, Юлією Тимошенко та Анатолієм Гриценком.

Якщо аналізувати симпатії жителів інших областей України, то тут боротьба голосів йде між Володимиром Зеленським та Юлією Тимошенко. Однак по всім регіонам є одне «але»: деякі люди просто не зробили свій остаточний вибір.

Є й такі, які вважають, що в списку немає гідного кандидата. Інші просто не хочуть казати, за кого вони голосуватимуть. Отже, сказати остаточно про те, якою буде явка на виборах в Україні по регіонах, поки складно. Адже близько 25% респондентів ще не визначилися із вибором. А інші виборці, відповідаючи на запитання дослідницьких груп, довго вагалися, перш ніж дати відповідь. Не виключено, що хтось просто приховав інформацію, вибираючи між кандидатами.

Якою буде явка на виборах президента України? - прогнози експертів

Як стверджує Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи», явка на виборах президента України буде трохи нижчою, ніж кількість опитаних респондентів. Це пов'язано з тим, що погоджуються відповідати на запитання соціологів тільки політично активні українці. Є й така когорта людей, яких вибори взагалі не цікавлять.

За прогнозами Ірини Бекешкіної, явка на виборах президента України буде 70%. Дослідник упевнена: в 2014 році явка на виборах в Україні була дещо нижчою у зв'язку з тим, що схід країни проігнорував голосування.

Тим часом Олексій Антипович, керівник соціологічної групи «Рейтинг», говорить про те, що явка на вибори 2019 по регіонам буде близько 2/3 виборців. І це незважаючи на те, що відповідно до соцопитувань дослідницької групи, 80% респондентів обіцяли прийти на голосування. Експерт пов'язує це з тим, що традиційно у нас у країні в президентських виборах не беруть участь близько 60% людей.

Олексій Антипович вважає, що насправді показники явки будуть нижчими, оскільки на попередніх виборах у 2014 році соціологічні опитування фіксували рівень 75% готовності брати участь у голосуванні. Тільки в дійсності явка на виборах в Україні склала тоді всього лише 52%.

Не виключено, що явка на виборах президента України може підвищитися за рахунок кандидатури Володимира Зеленського, який частково уособлює в своєму образі протест проти чинної політичної влади.

Цікаво, що сьогодні кандидатурі Володимира Зеленського віддає свою перевагу українська молодь. Деякі люди, які взагалі не мали наміру голосувати, після об'єднання Анатолія Гриценка та Андрія Садового змінили свою думку, сприйнявши це як позитивний знак. У підсумку вони все ж хочуть піти голосувати.