Зовсім скоро Україна отримає нового президента, або ж залишить колишнього. Перший тур виборів буде проходити 31 березня, його результати ми дізнаємося протягом 10 днів. Ми вже писали для вас, які можуть бути порушення на виборах, куди скаржитися і як уникнути скандалів.

Але важливіше, щоб ви самі нічого не порушили. Адже є чимало законів, які стосуються поведінки на виборчій дільниці. Саме про них ми і розповімо вам, щоб ви знали, чого не можна робити на виборах Президента України 2019.

Чого не можна робити на виборах президента України 2019

Важливо розуміти, що порушення правил, які ми напишемо нижче, можуть привести не тільки до пристойного штрафу, а й до кримінальної відповідальності від 3 років. Тому краще, як мінімум, знати статті закону.

подкуп на выборах
подкуп на выборах

Фото на виборчій дільниці

І не тільки фото. Що не виборчій дільниці не можна говорити за кого ви проголосували, це може привести до штрафу в 3400 грн.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ви не маєте права фотографувати свій бюлетень, не маєте права демонструвати його на ділянці. Це порушення таємниці волевиявлення. Тобто ніяких селфі в кабінках, ніяких звітів, - зазначив він. - Зйомка і фіксація будь-яким способом результатів волевиявлення - порушення таємниці голосування. Виборець, який собі це дозволить, може понести покарання до трьох років позбавлення волі ", - повідомив радник глави МВС Іван Варченко.

Але варто також додати, що це стосується лише публічного розголосу свого вибору. Він прирівнюється до агітації, але, якщо ви в особистих повідомленнях комусь сказали про свій вибір, вам нічого не буде.

Якщо ж людина робить своє фото і бюлетенем - це перша і найголовніша ознака фальсифікації виборів, ймовірно ця людина отримала гроші за свій голос, а фото служить підтвердженням виконаної роботи.

Порушення таємниці голосування

За таке порушення ви можете отримати штраф трохи більше 5000 грн, або ж три роки в'язниці. Давайте дізнаємося, в чому полягає саме порушення.

  • По-перше, це стосується минулого пункту - вам не можна розповідати за кого ви голосували.
  • По-друге, вам не можна заважати голосувати громадянину України. Саме за це ви можете отримати 3 роки в'язниці, або ж штраф.
  • Також, ви не маєте права розповідати, за кого проголосувала інша людина. Це і є порушення таємниці голосування.
  • Під забороною на виборах також і спроби проголосувати більше одного разу. Це вважається "незаконним використанням бюлетеня" і карається штрафом до 5100 грн або двома роками виправних робіт. А найсуворіше покарання за подібне порушення - три роки в'язниці.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Символіка кандидатів

Це дуже спірний момент і розібратися в законному полі непросто. З одного боку, футболка з символікою одного з кандидатів - це особиста справа кожної людини і, як показує практика, проблем з цим майже не буває.

З іншого ж боку, на всіх виборчих дільницях буде безліч спостерігачів з усіх політичних сил. Не виключено, що ваша футболка (будь-який інший предмет з символікою) можуть прирівняти до агітації. І через це можуть бути чималі проблеми. Тому, рішення приймайте самі, але на свій страх і ризик.