Міжнародна спільнота відреагувала на перший тур виборів президента в Україні. Європа готова співпрацювати з Україною і надалі, а США застерегли про можливе російське втручання.

Першим свою позицію виловили у Кремлі. У понеділок, 1 квітня, у Путіна відреагували на перший тур виборів в Україні таким чином: "Потрібно почекати". Відомо, що Росія не буде робити жодних офіційних заяв до оголошення остаточних результатів виборів.

Володимир Путін
Володимир Путін

Відразу після Кремля, вибори в Україні оцінили у Європейському союзі. Загалом, вибори 31 березня визнали як позитивні, але це лише попередня оцінка. Офіційна позиція ЄС буде викладена у звіті міжнародних спостерігачів. Про це заявив посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі.

У Німеччині також зробили заяву щодо результатів першого туру. Як заявила в понеділок, 1 квітня, на брифінгу в Берліні представник МЗС ФРН Марія Адебар, Німеччина готова "до подальшої довірчої роботи у форматі "Нормандської четвірки" над реалізацією Мінських домовленостей". Це означає, що Берлін готовий співпрацювати з українськими політиками надалі.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

вибори в Україні
вибори в Україні

А ось федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилася більш однозначно. 1 квітня Порошенко і Меркель обговорили вибори в Україні. Розмова відбулася за телефоном: федеральний канцлер Німеччини привітала Петра Порошенка з виходом у другий тур президентської кампанії. Чинний президент у свою чергу подякував німецькому лідеру за особливу увагу до ситуації в Україні.

Спостерігачі від Парламентської асамблеї ОБСЄ також заявили про те, що вибори в Україні відбулися чесно. Такі висновки озвучив на прес-конференції в понеділок, 1 квітня, спеціальний координатор ОБСЄ, почесний президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Литва, як і Німеччина завила про готовність до подальшої співпраці з Україною. Таку думку в понеділок, 1 квітня, озвучив на прес-конференції у литовській Паланзі за підсумками щорічної зустрічі міністрів закордонних справ країн Балтії, Північних країн і держав Вишеградської групи голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

"Незрозуміло, хто стане президентом, має бути другий тур, але насмілюся зробити прогноз, що зовнішня політика України за своєю суттю змінитися не повинна. Збережеться її західний вектор", – сказав він.

Крім того, 2 квітня президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Європейської Ради Дональдом Туском. Як повідомляє прес-служба голови Української держави, Дональд Туск привітав Петра Порошенка з виходом у другий тур президентських виборів.

Нагадаємо, що у Порошенка відреагували на вимоги Зеленського: "успішно провалили".

Як повідомляв "Знай.ua", кому дістануться голоси переможених Тимошенко, Гриценко та інших.

Також "Знай.ua" писав, що Тимошенко зізналася, кого підтримає в другому турі.