В Україні офіційно напередодні виборів потрібно дотримуватися основних правил дня тиші, тобто уникати будь-яких проявів агітації за того чи іншого кандидата. Втім, нагадувати про лідерів інших країн, котрі змінили хід історії, можна. Один із таких свого часу керував Буркіна-Фасо.

Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо
Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо

Про це на сторінці у Facebook нагадав юрист, блогер Михайло Шнайдер. Мова йде про Томаса Санкару, котрий на його думку, був унікальною людиною, у першу чергу тому, що ніколи не витрачав зайвих бюджетних коштів, особливо на власні потреби.

Жив Томос переважно на платню, котру отримав як армійський капітан. Вона складала 450 доларів на місяць і цього йому повністю вистачало.

Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо
Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Оклад президентської посади сягав 2 тисяч доларів, але всі ці кошти Санкара перераховував у фонд підтримки дітей-сиріт.

"Після вбивства Санкари виявилося, що його особисте майно складалося з старенького автомобіля "Пежо", купленого ще до приходу до влади, холодильника зі зламаним морозильником, трьох гітар і чотирьох велосипедів. Санкара заборонив встановлювати в своєму кабінеті кондиціонер, оскільки йому було "соромно перед людьми, яким недоступна така розкіш", і відмовився від розвішування своїх портретів в публічних місцях і офісах в зв'язку з тим, що "у нас в країні таких, як я, сім мільйонів". На його вимогу був продаий весь урядовий автопарк, що складався з "Мерседесів", замість яких для потреб Міністрів були придбані "Рено 5" - найдешевші на той момент автомобілі в країні", - наголошує Шнайдер.

Більш того, й на таких тонкощах президент зупинятися не збирався. Усім чиновникам країни він заборонив користуватися послугами особистого водія, а також літати першим класом – мовляв, "економу" буде цілком достатньо для нормального робочого перельоту.

Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо
Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо

Згодом він звільнив майже половину Кабміну, а екс-міністрів відправив працювати на ферми – уявити це важко, але вчорашні люди у піджаках та краватках мовчки працювали на землі і навіть не думали скаржитися.

Санкара вважав, так від них буде більше користі, і, до речі, не помилився.

Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо
Томас Санкара, президент Буркіна-Фасо

"Вже через три роки після приходу Санкари до влади, Всесвітній Банк констатував, що в Буркіна-Фасо викорінена корупція. Йому вдалося: усунути голод, створити систему безкоштовної освіти і охорони здоров'я, побороти епідемії, значно знизити смертність. У заслугу Санкаре також ставлять програми по будівництву житла, списання боргів дрібним орендарям, скасування подушного податку, розвиток дорожньої інфраструктури. Томас Санкара був убитий 15 жовтня 1987 року. Унікальний президент. Який щиро любив людей і свою Державу", - підкреслив Шнайдер, додавши, що українці про таке останнім часом могли тільки мріяти.

Дивіться: "Вибір потрібно робити за, а не проти": рекомендації психіатра в день тиші. Владислав Сова

Нагадаємо, суд ухвалив рішення у справі зняття Зеленського з виборів.

Як повідомляв Знай.ua, невістка Порошенка неочікувано підтримала дружину Зеленського. Також Знай.ua писав, що у справі Зеленського спливли відомі прізвища.