Вибори президента України 2019 майже закінчені. Залишилося лише дізнатися офіційні результати ЦВК. Але, судячи з экзитполу, у нашій країні буде новий президент. Якщо з процесом голосування та іншими питаннями вже все зрозуміло, то давайте перейдемо до більш технічної частини і дізнаємося, як проходить весь процес інавгурації, коли новий президент України вступає на посаду і найважливіші дати, які стосуються всіх цих процесів.

Володимир Зеленський перемагає на виборах – це можна сказати за результатами екзитполу та з онлайн підрахунку голосів виборців.

Коли новий президент вступає на посаду

Крайній термін для підрахунку голосів і оголошення результатів – 1 травня. Після цього є 3 дні, щоб дані були опубліковані в газетах "Урядовий кур'єр" і "Голос України" – це має статися не пізніше 4 травня.

Інавгурація Леоніда Кучми
Інавгурація Леоніда Кучми

А вже з цього моменту починається підготовка до інавгурації і всі найважливіші технічні питання.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Що таке інавгурація

Інавгурація – це урочиста церемонія вступу на посаду глави держави. Саме після неї кандидат у президенти офіційно стає президентом країни. Проходить процес у Верховній Раді України.

Коли буде інавгурація

Дату інавгурації в Україні завжди встановлювала Верховна рада. Але є обов'язкове правило, якому вона має слідувати – процес повинен пройти не пізніше, ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів голосування. Якщо конкретніше, то не пізніше 3 червня.

Інавгурація Віктора Ющенка
Інавгурація Віктора Ющенка

Як проходить інавгурація

На законодавчому рівні процес інавгурації ніяк не закріплений і певних обов'язкових правил не існує, проте є список певних норм, які все-таки записані в Конституції України:

Верховна рада зобов'язана призначити урочисте засідання, куди буде запрошений майбутній президент країни і він має виголосити присягу. До речі, якщо не набереться потрібна кількість голосів (226), то дату інавгурації призначає глава парламенту.

На урочисте засідання мають бути запрошені голова ЦВК, голова Конституційного суду і ряд інших офіційних осіб. Повний список мають погодити з новим президентом.

Президент приносить присягу, поклавши одну руку на Конституцію України і (за бажанням) іншу – на Пересопницьке Євангеліє, яке стало своєрідним символом інавгурації.

Інавгурація Петра Порошенка
Інавгурація Петра Порошенка

Після того, як президент приносить присягу, він повинен передати Євангеліє голові Конституційного суду, а той – голові Верховної ради.

Текст присяги президента України
Текст присяги президента України

Чому інавгурація так важлива

У нашому випадку є одна величезна інтрига – чи буде новий президент розпускати Верховну раду. За законом, повноваження парламенту можуть бути достроково завершено в останні півроку його роботи.

Якщо згадати дату, то вони почали свою роботу 27 листопада 2014 року. І якщо Володимир Зеленський офіційно стане президентом України до 27 травня 2019 року, то у нього буде можливість розпустити Верховну раду за півроку до завершення її повноважень.