Голову Конституційного Суду України раптово замінили. Але при всій серйозності ситуація нагадує анекдот про сім'ю юристів: "Чоловік працює в СБУ, дружина в прокуратурі, тесть суддя, свекруха адвокат. Відповідне коло спілкування і куми".

Навіть думка про процедуру розподілу майна приводить в стан жаху. В КСУ схожа картина. Ввечері суд офіційно заявив про звільнення голови Станіслава Шевчука, за що проголосувала більшість суддів. Новим головою обрали Наталію Шапталу.

Демократія перш за все - дотримання процедури і будь-нехай формальне процесуальне порушення законів при прийнятті рішення має всі шанси стати привід для його скасування. Шевчук назвав це рішення антиконституційним і пообіцяв боротися за його скасування. Як аргумент - численні "грубі і численні" порушення Конституції України, Закону про КСУ та Регламенту КСУ.

Роль глави КСУ під час інавгурації президента досить помітна і з ритуальної частини там тільки вручення булави, орденського ланцюга і друку. Всі інші процедури формально необхідні. І відповідно до статті 104 Конституції тільки після цієї процедури президент офіційно вступає на посаду.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Дату інавгурації визначає Верховна Рада, пропозицію вносить спікер Андрій Парубій, але погоджує дату з Зеленським і головою КСУ.

Президент приносить присягу народу України, але приводить його до присяги саме чинний глава КСУ. Перед складенням присяги саме глава КСУ повинен повідомити депутатам про відсутність перешкод для прийняття переможцем виборів президентської присяги.

Голова КСУ приймає від президента текст присяги і формально оголошує про вступ нового глави держави в посаду.

У разі відсутності голови КСУ його обов'язок може теоретично виконати перший заступник.

Нагадаємо, Порошенко, Рева і Гройсман потрапили під роздачу від українців: "Страшно, коли голодний шлунок".

Як повідомляв раніше Знай.ua, у вівторок, 14 травня - люди вимагають від народних обранців визначитися із остаточною датою інавгурації.

Також Знай.ua писав про те, що Раду оточила багатотисячна юрба, очікують на Зеленського: подробиці та фото.