Політтехнолог Микола Давидюк поділився думками про найбільш прийнятну для Україну виборчу систему та назвав головні важелі у боротьбі з процвітаючою в країні корупцією.

вибори в Україні
вибори в Україні

Відповідним відео він поділився на своєму Уoutube-каналі.

"50% народних депутатів обирають за списками партій, іще 50% обирають через мажоритарні округи. Цю систему було впроваджено в Україні при злощасному президентств Віктора Януковича. Ця система породила наступну ситуацію: коли партійні боси торгують місцями у списках та встановлюють партійну диктатуру, а мажоритарники торгують своїми голосами за "жирні" законопроекти", - розповідає Давидюк.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Верховна Рада України
Верховна Рада України

Це спровокувало глибоку парламентську кризу - сьогодні довіра народу до народних депутатів пробила дно.

"Люди вимагають новий Закон про вибори для того, щоб покращити якісний склад Верховної Ради", - підкреслив політолог.

Мажоритарка

"Ця виборча система діє більш як у семи десятках країн. Перевагою даної системи є те, що вона дуже просто у використанні - населення знає свого народного обранця і постійно може бути із ним на зв'язку. Депутат, у свою чергу, знає проблеми свого округу та може вчасно їх вирішувати. А в деяких країнах навіть є процедура відкликання народного обранця - у випадку, якщо він не задовольняє потреби виборців", - розповідає Давидюк.

Микола Давидюк

"Однак мінус у тому, що мажоритарка дозволяє правлячій силі "нарізати округи" під себе, що потім дозволяє маніпулювати результатами виборів", - додає експерт.

Пропорційна система

"Виборці голосують за список кандидатів, запропонований партією чи блоком. Така система підвищує рівень відповідальності перед суспільством та сприяє розвитку політичних інституцій, у нашому випадку - партій. Однак система має обмеження, кореговані прохідним бар'єром. Недоліком такої системи є у першу чергу закриті списки - коли виборець не може впливати на рейтинг політика, який йому імпонує, через перелік інших представників. До того ж, місця у списку вже давно стали непоганим способом заробітку", - вважає Давидюк.

вибори в Україні
вибори в Україні

"Однак існує вагома альтернатива - пропорційна система за відкритими списками, при яких зникає диктатура партійних вождів і виборець може підвищувати рейтинг того чи іншого політика", - резюмував експерт.

Нагадаємо, Микола Давидюк назвав агрументи "за" і "проти" легалізації ринку зброї в Україні.

Як повідомляв раніше Знай.ua, сотні підприємців вимагають від Кличка припинити незаконні схеми та здирництво із бізнесменів.

Також Знай.ua писав про те, що журналісти 1+1 поділилися результатами резонансного розслідування, яке стосується мільйонних розкрадань із бюджету Києва.