Політолог Михайло Давидюк зруйнував міфи, якими захищаються народні обранці від "дамоклового меча" розплати після зняття депутатської недоторканності.

Верховна Рада
Верховна Рада

Відповідним відео Давидюк поділився на своєму Уoutube-каналі.

Міф №1. Зняття депутатської недоторканності призведе до диктатури

Цей міф пояснюють тим, що мовляв президент, якому будуть потрібні голоси на той чи інший законопроект буде тиснути на політиків та змушувати їх під загрозою кримінальної відповідальності голосувати "так, як потрібно".

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Міф №2. Депутати готові зняти із себе недоторканність за умови, якщо це зробить президент та судді

Однак ця "кругова порука" роками призводить до того, що цього не відбувається, адже у знятті недоторканності не зацікавлена жодна із вищеперерахованих гілок влади.

Міф №3. Зняття недоторканності - це складна та непідйомна процедура, яку краще не чіпати

Це найбільш популістський міф, який не знаходить жодного юридичного чи логічного підтвердження.

"За часів незалежності України недоторканність втрачали 17 політиків. Зазвичай причиною були: вбивства, організована злочинність, сепаратизм, викрадення людей. Але зняття недоторканності не гарантувало відповідальність політиків перед законом. Лише одиниці були запроторені до в'язниці, а більшість просто виїхали з країни і "відсиджували" свої терміни на прекрасних островах", - розповідає Давидюк.

"В українських умовах оптимальним рішенням могло б стати обмеження депутатської недоторканності, коли політики повинні були б відповідати за корупцію, кримінальні злочини, адміністративні порушення, але б не несли політичної відповідальності під час сесії у Верховній Раді. Саме такий закон дав би змогу Україні цивілізувати власний політикум", - резюмував політолог.

Нагадаємо, у прямому ефірі програми "Право на владу" представник команди Володимира Зеленського Дмитро Разумков назвав закони, які складають основу політики Зеленського.

Як повідомляв раніше Знай.ua, за результатами голосування у другому турі президентських виборів впевнену перемогу отримав колишній шоумен Володимир Зеленський.

Також Знай.ua писав про те, що команда Володимира Зеленського назвала перші законопроекти, які планує внести на розгляд до Верховної Ради.