Володимир Зеленський виграв вибори президента України 2019. Офіційно про це ми дізналися 30 квітня. Але після цього переможець повинен пройти інавгурацію і тільки після цього він зможе вступити на посаду.

Переговори з Верховною радою (саме вона призначає дату інавгурації) виявилися досить складними і вступити на посаду відразу ж Володимир Зеленський не зміг. Сам новообраний президент назвав депутатів "дрібними шахраями" через затягування інавгурації. Але все-таки ВР вже призначила точну дату.

Коли інавгурація Зеленського: дата і час

Верховна рада України призначила інавгурацію Володимира Зеленського на 20 травня на 10.00. Незважаючи на те, що депутати спочатку зобов'язалися вибрати дату ще 14 травня, вони відклали це питання на користь інших законопроектів.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

15 травня депутати отримали 7 різних законопроектів, в кожному з яких була різна дата інавгурації Зеленського.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

17 травня, 19 травня, 20 травня, 26 травня, 28 травня, 1 червня, 2 червня – такі були можливі дати заходу. Але все-таки за документ з датою 20 травня проголосувало 315 депутатів.

До речі, команда новообраного президента також голосувала за цю дату.

Інавгурація Володимира Зеленського: де і коли дивитися

Інавгурацію Володимира Зеленського можна буде переглянути на офіційних канал і сторінках Команди Зеленського 20 травня, починаючи з 10.00 ранку.

Крім цього у такий же час напевно інавгурацію президента буде показувати телеканал "Рада" та "UA: Перший".

Інавгурація президента України: як проходить і чому настільки важлива

Верховна рада зобов'язана призначити урочисте засідання, куди буде запрошений майбутній президент країни і він має виголосити присягу. На сам процес повинні з'явиться голова ЦВК, голова Конституційного суду і ряд інших офіційних осіб. Але список може змінювати сам президент.

Сам процес інавгурації виглядає наступним чином: президент кладе руку на Конституцію України, а другу на Євангеліє, яке вже стало символом інавгурації в Україні. Після цього він повинен виголосити текст присяги президента України.

Текст присяги президента України
Текст присяги президента України

Крім цього, дата інавгурації Володимира Зеленського дозволяє йому розпустити Верховну раду. Все завдяки закону, який дозволяє прибрати повноваження парламенту за півроку до кінця його роботи.

Нагадаємо, що Верховна Рада України призначила інавгурацію президента України на 20 травня.