У четвер, 16 травня, Верховна Рада прийняла рішення збільшити квоти мовлення українською мовою на телебаченні для загальнонаціонального та регіонального мовлення з 75% до 90% з 16 липня 2024 року.

Про це йдеться в законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який було офіційно опубліковано 16 травня. Повідомляється, що для місцевого мовлення квота збільшується з 60% до 80%.

У той же час для телеканалів, які ведуть мовлення на мовах корінних народів України, в тому числі кримськотатарською, квота для програм українською мовою зберігається в розмірі 30%.

Крім того, в документі сказано, що використання мови на телебаченні регулюється законом "Про телебачення і радіомовлення", тоді як у прийнятій в першому читанні редакції, квоти були закріплені в основному тілі закону.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У перехідних положеннях закону були внесені зміни в закон "Про телебачення і радіомовлення", але ці зміни набирають чинності через 5 років після набуття чинності мовного закону, тобто з 16 липня 2024 року.

Нагадаємо, що в найближчі дні поки ще чинний президент України Петро Порошенко повинен підписати Закон про українську мову, а протягом 9 місяців в країні повинен з'явитися уповноважений із захисту державної мови. Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Микола Княжицький.

Як повідомляв портал Знай.uа, Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державного № 5670-д. Проаналізовано підсумковий документ, поданий профільним комітетом в сесійний зал і виділено головні пункти.

Також портал Знай.uа писав, що чинний президент Петро Порошенко підписав закон про функціонування української мови як державної. Свій підпис глава держави поставив 15 травня. Порошенко зазначив, що підписаний закон ні в якому разі не порушує прав національних меншин на доступність мови.