Президент Володимир Зеленський збирається запровадити одноразову "нульову декларацію" для бізнесу, яка допоможе вивести значну частину економіки з тіні та надасть українцям можливість користуватися легальними грошима. Але в той же час існує багато підводних каменів.

Про те, як нульова декларація може стати черговою схемою для олігархів розповів український політичний експерт Микола Давидюк.

На сьогодні юридичного поняття нульової декларації не існує, адже закон був відправлений на доопрацювання. В той же час дане питання набирає в суспільстві великої актуальності, зазначив експерт.

Першочергова ідея нульової декларації полягає в тому, щоб громадяни розповіли про свої статки, не вказуючи джерела доходу. І це має стати нульовою точкою відліку. Іншими словами, це спосіб відкрити державі які статки в тебе є, за що ти колись не платив податки. Тому сьогодні, сплативши мінімальний відсоток ти зможеш свої доходи легалізувати.

Це робиться для того, щоб вивести значну частину економіки з тіні. Крім того, нульова декларація наповнює бюджет через сплату податків, заводить ресурси в офіційну економіку, дає можливість користуватися легальними грошима.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Найбільш цікавим в цьому питанні для України є досвід країн Балтії, які зафіксували свої доходи і почали жити з чистого листа.

Хоча і там все пройшло не так легко. Деякі громадяни вказували в деклараціях "зайві нулі", щоб потім не сплачувати податки з офіційних доходів. Цей ризик існує і для України, коли наші громадяни завищуватимуть свої доходи, щоб потім уникати сплати податків.

А от для українських олігархів легалізація капіталу може стати надзвичайно прибутковою справою, адже здобувши великі статки незаконним шляхом вони зможуть з легкістю їх легалізувати.

Амністія капіталів може бути успішною лише за дотриманням певних умов:

  • Держава повинна встановити чіткі правила та їх сама дотримуватись
  • Правильна робота фіскальних, судових та правоохоронних органів
  • Реальність самої амністії, а не створення "чергової схеми"

Нагадаємо, Зеленський обіцяв запровадити нульову декларацію для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський змінить закон про незаконне збагачення.

Також Знай.ua писав, Зеленський збирається завдати нищівного удару по бізнес-партнеру Порошенка Ренату Ахметову та скасувати скандальну аферу "Роттердам +".