Робота газо-транспортної системи України у найближчий час може опинитися під загрозою через дефіцит коштів в "Укртрансгазі".

Чере те, що оператор не може вчасно розрахуватися з кредиторами, з 24 червня робота ГТС може припинитись. Про це йдеться в повідомленні "Укртрансгазу".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Укртрансгаз не може вчасно розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для власних виробничо-технологічних витрат через дефіцит коштів, що ставить під загрозу роботу ГТС України після 24 червня цього року", - сказано в повідомленні.
Повідомляється, що компанія ініціювала переговори з кредиторами, включаючи НАК "Нафтогаз України", яка є материнською компанією, про реструктуризацію заборгованості.

Про критичну ситуацію інформує також РНБО.

"Укртрансгаз" повідомляє, що звернувся з листом про виникнення передумов надзвичайної ситуації в ГосЧС і веде переговори з НКРЕКУ для вирішення ситуації.

Як повідомляється, заборгованість за березень-квітень перед постачальниками паливного газу становить 4,1 млрд грн, тому деякі з них відмовляються постачати певні обсяги газу за діючими контрактами. Залишкових обсягів газу, закуплених за попередніми договорами, досить для забезпечення роботи ГТС лише до 24 червня.

У повідомленні компанії наголошується, що фінансову ситуацію погіршують тарифи для оператора ГТС, які НКРЕКУ затвердила наприкінці 2018 року. Крім того, причиною виникнення фінансових труднощів компанія вказує несанкціонований відбір газу з ГТС, в результаті чого борг за послуги балансування учасників ринку в період з 2016 по лютий 2019 року перевищив 35 млрд грн, з яких 91% складає заборгованість облгазів.

Варто нагадати, що ГТС України - одна з найбільших в світі газотранспортних систем. Вона забезпечує газом населення України і забезпечує транзит газу в країни Центральної і Західної Європи.
Нагадаємо, Кабмін "продав" газотранспортну систему: що це значить для простих українців

Також Знай.ua писав, українцям відкрили очі на гучні заяви прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо зниження тарифів на газ і обіцянки домовитися з Нафтогазом про знижки для населення.