6 червня Верховна Рада легалізувала процедуру імпічменту, тепер парламентарії можуть усунути президента з посади.

Про це повідомляє "Знай.uа".

Хоча Володимир Зеленський і сам пропонував депутатам спеціальний законопроект про імпічмент, народні обранці знову вирішили піти своїм шляхом.

Вони регламентували діяльність спеціалізованих слідчих комісій ВР. Тепер вони зможуть розслідувати, чи здійснював президент злочин або держзраду і рекомендувати усунути його з посади.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

За Конституцією президента можна усунути тільки за допомогою імпічменту і тільки якщо він скоїв держзраду або інший злочин. Імпічмент ініціює ВР голосами мінімум 225 депутатів. Вони повинні створити спеціальну тимчасову слідчу комісію і доручити їй розслідувати можливі злочини президента.

Раніше за фактом створити ТСК не могли, оскільки не було закону, який би визначав, як її створювати і як вона повинна працювати. Зараз же Рада заповнила цю прогалину, проголосувавши за закон про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України. За проголосувало 279 депутатів.